Информацията беше разпространена първо от , а след това от

...
Информацията беше разпространена първо от , а след това от
Коментари Харесай

Васил Божков не се е прибрал доброволно, а е бил екстрадиран от ОАЕ

Информацията беше публикувана първо от , а по-късно от   и като и трите медии се базират на удостоверение от неофициални източници в прокуратурата. 

С официалното писмо с дата 23 август управляващите на ОАЕ уведомяват Министерство на вътрешните работи, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август поради обвиняванията в пране на пари. Съобщени са номерът на полета, по кое време излетява, както и предстоящият час за кацане на " Летище София " - 15:15 ч.

Първоначално Божков сътвори усещането, че се прибира в България по лично решение, а юристът му твърдеше, че пътуването е планувано от дълго време, само че до момента предприемачът нямал позволение от управляващите в Дубай. 

Писмото, за което излиза наяве през днешния ден, обаче свидетелства, че става дума за екстрадиция.

В деня, когато с пост във Facebook Васил Божков разгласи, че се връща, един от юристите му - Георги Гатев, разгласи, че бизнесменът отдавна е взел решението да се прибере в България, само че е имал спънки за това от месец май, " които го попречиха да си дойде по-бързо ".

Още през февруари 2020 година българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за изгонването на Божков. Дълго време обаче българските управляващи нямаха никакъв отговор от емирствата, заради което се стигна даже до прекъсване на едно от делата против предприемача - с престъпните обвнинения.

Разследването бе спряно поради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до управляващите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 година, а отговор не е получен. Второто е от предишния юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за покачване на обвиняване да бъде връчено персонално на обвинения, прокуратурата трябваше да се опита да намери Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно покачване на обвинявания. Без обаче да е изработен опит за намирането му, процедурата нямаше по какъв начин да продължи преди връщането на предприемача на българска територия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР