Индустрията на шпионския софтуер просперира от поръчки за правителства(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Google предупреди за опасен шпионски софтуер


Индустрията на шпионския програмен продукт просперира от поръчки за държавни управления
(снимка: CC0 Public Domain)

И талианска компания, която си сътрудничи с правоприлагащите органи, е виновна за разпространяването на злоумишлен програмен продукт. Спайуерът, употребен за шпиониране на консуматори на смарт телефони с Android и iOS в Италия и Казахстан, е засечен от Гугъл.

Напоследък европейски и американски регулатори разискват въвеждане на нови правила за контролиране на продажбата и вноса на шпионски програмен продукт. Според Гугъл,  такива „ снабдители ” популяризират рискови хакерски принадлежности и „ въоръжават ” държавни управления, които не могат да разработят съответните стратегии сами.
още по темата
Твърди се, че ноовоткритият спайуер се популяризира от италианската компания RCS Lab. Властите на Италия и Казахстан към момента не са дали отговор на журналистическите питания по тематиката, съобщи Ройтерс.

Apple съобщи, че е блокирала всички известни сметки и документи, свързани с хакерската акция. Гугъл също, че е подхванал стъпки за отбрана на потребителите на Android и ги предизвести за потребление на шпионски програмен продукт против тях.

Самата RCS Lab твърди, че нейните артикули и услуги дават отговор на европейското законодателство и оказват помощ на правоприлагащите органи да проверяват закононарушения, а личният състав на компанията не взе участие в никакви дейности, подхванати от клиенти, и осъжда всяка корист с нейните разработки.

Междувременно световната промишленост за шпионски програмен продукт за държавните управления продължава да пораства, като от ден на ден компании създават специфични принадлежности за управляващите. Правозащитници ги упрекват, че нарушават правата на индивида и гражданските права.

Скандалът с израелската NSO, която сътвори шпионския програмен продукт Pegasus, употребен от разнообразни държавни управления и организации по света за следене на публицисти, деятели и дисиденти, притегли огромно внимание към тази промишленост. Въпреки че софтуерът на RCS Lab евентуално отстъпва на Pegasus в доста връзки, той въпреки всичко може да прихваща известия и пароли.

На своя уеб страница RCS Lab се разказва като разработчик на технологии и услуги за „ законно прихващане ” на гласови връзки и събиране на данни. Според компанията, единствено в Европа всекидневно се „ прихващат ” 10 000 цели.

Междувременно Гугъл откри, че RCS Lab преди този момент си е сътрудничила със съмнителната компания Hacking Team, която създаваше шпионски програмен продукт за непознати държавни управления за хакване на смарт телефони и компютри. Въпросният компания банкрутира, откакто самият той стана жертва на хакери през 2015 година, което докара до откриване на доста секретни документи.

Според Гугъл, в някои случаи шпионският програмен продукт на RCS е работил със съдействието на локални снабдители на интернет услуги, което ясно демонстрира присъединяване на структури, поддържани от управляващите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР