Имотите на поредната фалирала фирма, след предизвиканата несъстоятелност на Корпоративна

...
Имотите на поредната фалирала фирма, след предизвиканата несъстоятелност на Корпоративна
Коментари Харесай

Промоциите на активите на КТБ продължават

Имотите на следващата банкрутирала компания, след провокираната неплатежоспособност на Корпоративна комерсиална банка, минават под контрола на " верните хора ".

Синдиците на банката Ангел Донев и Кристи Маринова са съумели

да изтъргуват задълженията

на „ Странд Бургас “ АД, посредством цесионен контракт със силистренското " Камбана инвест " EАД. По този метод новият максимален заемодател на „ Странд Бургас “ се трансформира в действителен притежател и на единствения по рода си МОЛ навън у нас.

Строителството му стартира още през 2011 година, а инвестицията в него беше оценена на над 40 млн. евро. Той отвори порти през юни 2013-та. Целта бе да се отличава от обичайните молове и да се трансформира в сериозен съперник на към този момент утвърдилите се Burgas Plaza и Galleria Burgas. И това беше реализирано, само че за малко.

Няколко месеца след затварянето на КТБ - на 23 септември 2014 година наемателите бяха помолени да изоставен, защото главната финансираща институция беше нокаутирана. След което, както нормално се случва у нас, комерсиалният център стартира да се предлага за продажба. И всеки идващ път

на все по-ниска цена.

Първият търг за МОЛ-а на " Странд " беше разгласен през октомври 2015-та поради неплатени близо половин милион лв. налози към общината. Тогава поисканата минимална цена беше 33.3 млн. лв..

При втория опит цената падна на 26.6 млн. лв., а на третия търг безусловно се срина до 15 млн. лв.. Последва четвърти опит на още по-ниска стойност - 12 млн. лв.. В последна сметка покупател не се откри и МОЛ-ът беше свален от продажба, с цел да му бъде направена нова пазарна оценка. Поне по този начин разясниха по това време от адвокатската фирма на частните правосъдни реализатори, която беше ангажирана с продажбата.

Уникалният за страната търговски и развлекателен център, върху който имаше учредена ипотека в интерес на КТБ, е с разгърнатата повърхност от 60 000 кв. метра. Стойността му при неговото създаване беше избрана на към 590 евро за кв.м., а при последвалите търгове тя стигна до 250 евро за квадрат.

Впрочем през всичките години след провокирания банкрут на банката комерсиалният обект беше оставен на произвола на ориста и разрухата сигурно също е съдействала за неговото обезценяване и появяването на днешния притежател на дълга му.

За страдание синдиците на КТБ

нямат навика да афишират цената

на спазарените цесии. А съдейки по досегашните информации в комерсиалния указател, цесионните контракти се вписват, както това изисква законът, само че сумите в тях усърдно се заличават. Логично е обаче да си зададем въпроса, за какво една компания, чиято активност е надалеч от този тип търговия, би си купила МОЛ?  Освен, несъмнено, в случай че договорката не прилича подарък…

От там пък идва и ползата ни,

кой е купувачът на дълга

на „ Странд Бургас “ АД към Корпоративна комерсиална банка. Както отбелязахме, публично това е „ Камбана инвест “ ЕАД. То е еднолична благосъстоятелност на „ Зърнени храни Силистра “ АД, в което пък главен акционер е „ Зърно Силистра – 97 “ АД. Запознати с " климата “ в това сдружение сочат като негов фиктивен притежател  Стефан Иванов.

Стефан Иванов-Байгъна, както е по-известен в региона на Силистра, е член на Надзорния съвет на „ Калиакра България “ АД, на СД на „ Централ парк “ АД, шеф е на „ Корн България “ и още няколко други компании. Не е загадка и че е някогашен шеф е на клона на Централна кооперативна банка в Силистра.

След всичко казано остава чувството, че купувачът не е бил определен инцидентно от синдиците на фалираната банка и че договорката е била много привлекателна, с цел да се ангажира с нея един зърнопроизводител. Така или другояче, посредством пазаруването на кредитната експозиция, е направена първата крачка за придобиването на апетитния парцел. И с цел да се случи това по-бързо, „ Камбана инвест “ ЕАД към този момент е внесло 60 хил.лв. за обновяване на производството по неплатежоспособност на " Странд Бургас ". По този метод сдружението когато и да е може да осребри притежавания от него дълг и да влезе във притежание посредством частен правосъден реализатор. Още повече, че към този момент е вписано като заемодател №1.

В последна сметка, никой не се отхвърля от пазар на промоционални цени. Друг е въпросът какво печелят синдиците, призвани да бранят активите на ликвидираната банка?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР