Имаше емоционална реакция от Украйна вчера, но още снощи президентът

...
Имаше емоционална реакция от Украйна вчера, но още снощи президентът
Коментари Харесай

Денков от Вилнюс: Зеленски вече може да свика съвет на НАТО при нужда

" Имаше прочувствена реакция от Украйна през вчерашния ден, само че още нощес президентът Зеленски мина в работен формат. Най-важното е, че беше основан по този начин нареченият съвет Украйна-НАТО, който слага президента на Украйна на масата с всички държавни ръководители ", това съобщи министър председателят Николай Денков от Вилнюс. 

Премиерът взе участие в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

" Оттук нататък при разискване на политически въпроси, ръководителят на Украйна е пълноправен на останалите. Може даже да свика и съвет на НАТО, в случай че е належащо. Имаше решителна помощ за Украйна, както икономическа, по този начин и военна ", сподели още министър председателят. 

По думите му Украйна незабавно се нуждае от военна поддръжка, само че доста значима е и политическата вероятност. Всички бяха единомислещи, че Украйна ще стане член на НАТО в първия вероятен миг. 

" Усещам известно обвиняване и двуличие по отношение на помощта, която изпращаме ", разяснява още Денков.

" Ние поемаме съответни задължения по какъв начин да изградим нашия потенциал, с цел да запълним това, което се чака на нашата територия, на черноморското крайбрежие. Всичко това е една линия на отбрана ", разяснява Денков. 

" Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да бъде усилена до равнище бригада. Става въпрос да имаме построена цялата логистична инфраструктура, регулярно да се организират учения и всичко друго належащо ", това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев и посочи, че сега не се приказва за цялостна бойна бригада на наша територия. 

" Трябва ни време, с цел да оценим какво ще дадем идващия път на Украйна. Дискусията тук беше на политическо ниво ", разяснява той. 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР