“Имаме много да догонваме по-развитите държави от нас, целите са

...
“Имаме много да догонваме по-развитите държави от нас, целите са
Коментари Харесай

Радев: Имаме много да догонваме по-развитите държави

“Имаме доста да догонваме по-развитите страни от нас, задачите са амбициозни, само че най-важната от тях е подсилване на държавността. Върховенство на правото, отговорно, отчетно и транспарантно ръководство и свободата на медиите са здравият пиедестал, на чиято основа да може да се разгърне геният на всеки един българин”, сподели президентът Румен Радев, който взе участие в онлайн среща с представители на започващи и високотехнологични компании, проведена от Българската стартъп асоциация (BESCO).

Тя е следващата среща на президента с представителите на BESCО по взаимни планове с идеална цел, оповестиха от прессекретариата на президента.

“България би трябвало да реализира промяна на стопанската система си, като се ориентира от експорт на първични материали към произвеждане и експорт на артикули с висока добавена стойност. Това е основно за развиването на нашия капацитет и за заемане на почтено място в интернационален проект “, уточни Радев.

Президентът означи, че светът ще се разделя все по-ясно на страни, които създават технологии и по този начин ще дефинират международния дневен ред, и на такива, които са потребители на технологии. Водещ въпрос, съгласно президента, е къде ще се нарежда България.

“Трябва да работим с бързи темпове, с цел да заемем мястото, което ни се поставя “, добави Румен Радев.

Президентът посочи като огромно преимущество за страната ни капацитета на новаторско мислещите млади българи.

“Те са нашият най-ценен капитал и би трябвало да мислим по какъв начин да използваме този гений и да създадем условия той да се разпростира и развива – тук в България “, добави той.

По думите на президента е належащо създаването на нормативна рамка и условия, които да подсигуряват предвидимост и да благоприятстват инициативността, както и целенасочена политика в региона на образованието, с фокус върху прехвърлянето на технологии.

“Не можем да правим промяна на нашата стопанска система към високотехнологична промишленост с висока добавена стойност, в случай че не правим промяна освен на законодателството, само че и на системата на образованието “, уточни Румен Радев.

Той открои и ролята на модифицирания от служебното държавно управление План за възобновяване и резистентност за стимулирането на предприемаческата среда у нас в раздела “Разрастване на България “.

По думите му като резултат ще се усетят промени в лекост за основаване и разпродажба на компании и по-гъвкавото им ръководство, а също по този начин и ще се осъществят сполучливи планове, които да подкрепят бизнесмените. Работеща мярка за привличане на капитал би бил фонд, в който страната да подкрепя потвърдени ефикасни вложения в предприемачество и върхови технологии.

Румен Радев акцентира, че страната ни не се възползва задоволително интензивно от интернационалните начинания, които дават благоприятни условия за вложения в границите на Европейски Съюз и НАТО. Участието в интернационалните стратегии, в това число в областта на защитата, биха разрешили консолидираното на концепциите на българските софтуерни компании в международен проект и биха обезпечили нужните средства за тяхната реализация.

Президентът съобщи упоритост в България да се проведат интернационалните конгреси, на които да бъде сложено началото на съдействие в региона на започващи и високотехнологични компании.

В рамките на полемиката беше разисквано и дългогодишното закъснение на построяването на електронно държавно управление в България. По думите на президента въвеждането му е директно обвързвано с институционалната бистрота на всички равнища и наред с улесненията за жителите ще сътвори опция за осведоменост за метода на разходване на обществените средства у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР