Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на

...
Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи бюджета на Василев, ще предложи алтернативен

" Имахме взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и на управлението на парламентарната група по тематика, която за нас е най-важната за страната - бюджетът, който следва да приемем за 2023 година ", съобщи Нинова на конференция.

" Министър Василев срещна депутатите от бюджетна комисия с плана за бюджет, който е подготвил, ние участвахме в тази среща ", напомни водачът на социалистите и уточни взетото от Българска социалистическа партия решение през днешния ден: " Няма да подкрепим този бюджет и изготвяме собствен различен. Това за нас се трансформира в процедура в последните години ".

Според Нинова в плана на Василев не се взема решение нито един проблем с инфлация, цени, приходи и беднотия. " Този бюджет е противообществен. Това е счетоводен документ, а не инструмент за правене на политики. Наблюдаваме фиксация в цифри, а не решение на проблемите на хората. Цените на ток, вода и парно се покачват и в последните седмици, а няма реакция за отплата на приходите. В този бюджет няма и стратегическо мислене - общо взето е ден да мине, различен да пристигна. Няма заложени съществени промени в обучение, опазване на здравето, обществена сфера ", счита ръководителят на Българска социалистическа партия. 

Членовете на парламентарните бюджетна и обществена комисия проф. Румен Гечев и Георги Гьоков, и Владимир Москов – заместник-председател на Българска социалистическа партия и кмет на община Гоце Делчев, също участваха в конференцията
Снимка: БТА

Освен това в предложения бюджет имало две заложени бомби, " които не се знае по кое време и по какъв начин ще избухнат ". Става въпрос за приходите по Плана за възобновяване и резистентност, които Асен Василев е планувал в бюджета. " Но 10 от 13-те закона не са мръднали на йота в Народното събрание. Това е риск, че в случай че тези пари не дойдат, няма да могат да се създадат и плануваните разноски ", разкри тя.

Вторият риск е спорът сред постоянното и служебното държавно управление за парите в Българския енергиен холдинг. " Над милиард лв. се въртят сред служебното и постоянното държавно управление без някой да даде логичен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги планува в бюджета като доход. Ето ви едни близо 2 милиарда лв., които са под въпрос в приходната част, по тази причина ги назоваваме бомби ", разяснява още Нинова.

Според Българска социалистическа партия фиксацията в недостиг под 3% не работи за развиването на българската стопанска система и не прави бюджета насочен за хората.

Какво предлага БСП 

" В нашия различен бюджет предлагаме недостиг от 4%. Това значи разлика от 1.6 милиарда лв. повече за правене на политика на годишна база. Но защото предлагаме бюджет за половин година, имаме различни ограничения в границите на към 800 млн. лв. ", уточни тя, като акцентира, че за социалистите тематиките за приходи, обществена политика, увеличение на неравенствата и бедността са основни.

" Насочили сме нашите политики в 3 области, които считаме, че са най-важни. На първо място стопанска система, напредък, вложения, обществена политика, насочена към приходите, общини и районна политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, младежи и млади фамилии. На второ място - служащи, изключително работещите небогати и на трето - възрастните пенсионери ", разкри Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова
Снимка: БТА

Тя даде образец с част от тези оферти: " Ще предложим майчинството през втората година да е равно на минималната заплата, безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години, нарастване на детските надбавки, нарастване на еднократната помощ при раждане на дете ", съобщи тя и напомни, че по време на четворната коалиция всички тези ограничения са били заложени в дълготрайната стратегия.

Нинова напомни част от добре свършената работа на това държавно управление, в което участваше и Българска социалистическа партия, като безплатните учебници, безплатните детски градини, заложените безвъзмездни медикаменти за деца.

" По отношение на служащите изрично държим минималната заплата да стане 50% от междинната още от 1 юли тази година, а не от 1 януари следващата година. Това е наша победа в предходния парламент, над 43 пъти внасяхме това предложение, до момента в който то стана факт ", напомни тя и посочи, че мярката визира към 500 хиляди работещи небогати.

За пенсионерите Българска социалистическа партия ще предложи изравняването на коефициента за една година трудов стаж, както и нарастване на вдовишките надбавки.

" Настояваме за погашение на общините на сумите по планове, които са почнали. Половин България е разкопана и оставена по този начин. Министерството на финансите и Министерството на районното развиване си трансферират топката. Имаме увещание, че парите са налични, само че по някакви бюрократични и други аргументи се бавят и не доближават до общините ", сподели още водачът на социалистите.

По думите на Нинова остават доста съществени въпроси като огромната тематика за данъчната промяна. " Ние държим на това. Внасяли сме и преди оферти за напредничав налог и за необлагаем най-малко на прага на беднотия, съобщи тя и добави: " Ние сме рационални хора и предлагаме един бюджет, насочен към грижа за хората, само че и гарантиращ финансовата непоклатимост на България ", безапелационна е тя.

За обвиняванията на Тагарев

На въпрос по отношение на днешната изява и обвинявания на министъра защитата Тодор Тагарев " че Нинова работи за Кремъл ", ръководителят на Българска социалистическа партия отговори, че  " господин Тагарев в никакъв случай няма да ни елементарни, че Българска социалистическа партия, парламентарната ни група и моята персонална интервенция попречихме да стане министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков ".

" Очевидно е отмъстителен. Но ние сме свободна страна и всеки има право да показва мнение, а ние показваме такова на политическата ни партия и на хората, които ни поддържат ", приключи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР