Има необходимост от формиране на отделна Районна избирателна комисия (РИК)

...
Има необходимост от формиране на отделна Районна избирателна комисия (РИК)
Коментари Харесай

178 хиляди българи са гласували зад граница, МВнР предлага формиране на РИК „Чужбина”

Има нужда от образуване на обособена Районна изборна комисия (РИК) „ Чужбина “, което ще улесни организацията на изборите отвън страната и ще даде опция за „ по-пряко и интензивно присъединяване на Централната изборна комисия (ЦИК) в процеса, а не опосредствано през Министерството на външните работи (МВнР) ”. Това съобщи служебния министър Николай Милков по време на брифинг за резюме на изборния развой. Той означи, че има нужда от формулиране на всички задължения на Министерство на външните работи, дипломатически представителства и консулски представителства по отношение на организацията на изборния развой, по думите му има неясноти, които биха могли да бъдат по-добре регламентирани, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Като евентуален проблем той дефинира реда за образуване съставите на секционните изборни комисии (СИК) отвън страната.

Изборите протекоха умерено при добра организация. Нямаше основни проблеми, добави той.

„ Основните проблеми бяха в Турция и с помощта на бързата реакция успяхме бързо да сменяем неявилите се членове на СИК с запаси, тъй че комисиите да стартират работа ”, добави Милков.

„ 58 000 души са гласувалите в Турция, 27 000 в Обединеното кралство, Германия – 22 000, Испания 11 000, Съединени американски щати - 10 000 ”, заяви още Милков.

Най-много жители са дали своят вот в секциите в Бурса, Люлебургас и Айндховен. От Министерство на външните работи прибавиха, че при последващи избори плануват автоматизирано да има към 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласоподава с машини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР