Има недостиг на кръвна плазма, предупреди в интервю за БНР

...
Има недостиг на кръвна плазма, предупреди в интервю за БНР
Коментари Харесай

Д-р Павлина Михайлова: Отново няма плазма, има лоша комуникация между кръвните центрове

Има дефицит на кръвна плазма, предизвести в изявление за БНР доктор Павлина Михайловаот от Сдружение „ Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма ”.
Плазма няма още веднъж. Спомняте си октомври, ноември – тежката рецесия, десетките търсения, донори и така нататък Ситуацията в този момент е сходна. “ 

Януари и февруари не са били употребявани, с цел да продължи струпване на количествата кръвна плазма, счита Павлина Михайлова.

Михайлова има информация, че в София е имало огромни количества плазма, поради което хора са били отказвани да подаряват . В други области в страната обаче картината е друга.

Павлина Михайлова акцентира, че връзката сред четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неразбираема . Затова и в писмо до здравния министър от сдружението ще питат има ли правилник.



 Даряване на плазма във Варна Снимка: Българска телеграфна агенция

В Благоевград няма инсталация за даряване на кръвна плазма, поради което доброволци подаряват кръв, от която да се извлича плазма . Това е неефективно, напомни Михайлова и прикани хората да подаряват непосредствено плазма в София.

Недостиг на плазма има в Плевен и Габрово, даде други образци тя.

Относно използването на метода лекуване с кръвна плазма Павлина Михайлова уточни, че някои лечебни заведения, да вземем за пример в Етрополе, имат предпочитание да преливат плазма, създали са го обаче несполучливо няколко пъти и се отхвърлят .

„ Плазма се прелива рано. Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство против смъртността от Covid-19 “, разяснява доктор Михайлова в предаването „ Преди всички “.

В друга дребна болница - тази в Петрич, от лятото на предходната година преливат плазма на 95% от своите пациенти , посочи Михайлова. Така натискът върху интензивното поделение там е намалял с 50%.

Плазмата ще бъде ефикасна и против новите разновидности на вируса , само че би трябвало да се усили количеството, посочи тя.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР