Има ли дискриминация в ИТ средите? Равнопоставени ли са мъжете

...
Има ли дискриминация в ИТ средите? Равнопоставени ли са мъжете
Коментари Харесай

По-възрастните ИТ кадри остават встрани

Има ли дискриминация в ИТ средите? Равнопоставени ли са мъжете и дамите? А има ли изключително отношение към по-възрастните? Оказва се, че в ИТ сектора нерядко има „ клики ” на по-младите и по-възрастните в границите на една и съща организация.

Един ден след работа Карън Уикър и сътрудниците ѝ отиват на караоке. Това е последното нещо, което тя желае да прави. Но отива. Не тъй като счита, че е кой знае какъв брой занимателно. Просто е късмет да опознае сътрудниците си. А общуването след работа към момента е добър метод да се сближиш с хората, с които по този начин или другояче прекарваш по 8 часа всеки работен ден.

Уикър е една от най-възрастните в екипа и концепцията ѝ за развлечение просто не е същата като тази на младежите към нея. „ Бяхме дружно и беше отлично и… чаках с неспокойствие да свърши ”, споделя тя на смешка за Protocol. Но след това с цялостна съвестност прибавя, че взаимните занимания след работа са нещо, с което би трябвало да се внимава – изключително в случай че шефовете си показват да употребяват този тип действия за сближение на колектива и „ тиймбилдинг ”.

„ Може да има самотни майки, които не могат да останат след работа, или човек с увреждания, който не може да прави това, което е занимателно във физическата игра ”, споделя Уикър.

По-младите ИТ експерти преобладават в софтуерната промишленост. Над половината от работната мощ в сектора е на възраст от 22 до 44 години, а съгласно Recruiting Innovation, „ междинният ” разработчик е на 29 години. Може да наподобява, че по-възрастните техничари в последна сметка напущат промишлеността, защото техните умения за планиране и писане на код отслабват.

Но напущат и не-техническите експерти. За по-възрастните чиновници като Уикър работата в най-вече младежка атмосфера носи личен набор от провокации, вариращи от избягване до откровена възрастова дискриминация.

Уикър, която по това време работи като медиа-комуникатор към Гугъл и напуща през 2011 година, споделя, че когато настане време за разискване на оценките за успеваемостта, мениджърите постоянно допускат, че човек желае покачване. Но в оня миг от кариерата си Уикър не желае да се издига нагоре – тя е щастлива от позицията си и избира да я правят оценка по работата, която прави.

„ Редица хора си споделят, „ аз не съм тук за покачване, благополучен съм, че съм самостоятелен помощник и мога да бъда оценен по нещата, които върша, реализирам и бленувам ”, споделя дамата. „ Има такава роля в доста компании – самостоятелен помощник – и в случай че фактически желаете да обърнете внимание на по-възрастните служащи, мисля, че тази роля би трябвало да бъде доста по-засилена ”.

За дамите да бъдеш по-възрастен софтуерен служащ е по-трудно. Една 51-годишна служителка в огромна софтуерна компания, поискала анонимност, с цел да може свободно да приказва, споделя, че е работила най-вече с сътрудници мъже през цялата си кариера и веднъж неин управител ѝ споделил: „ Напомняш ми на майка ми ”. Друг път нейните сътрудници решили заедно да отидат в ресторант с еротично облечени сервитьорки. Начинанието я предиздвикало да се почувства неловко да участва.

„ Знаем, че всички полемики и диалози и взаимни инициативи се случват в тази обществена среда, само че в случай че не сме включени по някаква причина – тъй като човек е прекомерно възрастен или от „ неверен ” пол – пропущаме доста благоприятни условия ”, споделя дамата.

Сексизмът си е проблем в промишлеността, само че този с възрастта е по-лош. Към средата на 30-те си години към половината от дамите в софтуерната промишленост вземат решение да изоставен, съгласно изследване на Accenture и Girls Who Code. Анонимната служителка споделя, че е подготвена да напусне технологиите, поради „ подлостта ” и изолацията.

„ Готова съм да се разкарам. Това е подло място… Аз съм инженер, целият екип е от инженери, само че някои от тези момчета си мислят, че могат просто да ми подреждат и да ми споделят какво да върша. Говорят, без да слушат ”, споделя дамата, поискала анонимност.

Един от методите да се почувствате участници в по-младежка група е да си играете ролята, сподели 46-годишна служителка, която работи като продуктов управител в огромна корпоративна софтуерна компания. Споделя, че на към 40 години, когато косата ѝ почнала да побелява, тя взема решение да се боядиса, с цел да не наподобява „ като най-възрастният човек в стаята ”.

Усложняващо обстановката събитие е, че доста от тези чиновници са от „ поколението в сандвич ” – това са хората, които се грижат по едно и също време и за децата си, и за възрастните си родители. Така са притиснати от две страни, като в сандвич. Подобна специфичност също ги отдалечава от по-младите сътрудници.

Жената, поискала анонимност, споделя, че фирмите нормално имат стратегии, които оказват помощ на чиновниците да се грижат за родителите си, до момента в който работят. Но нерядко се случва човек да има два фамилни казуса. „ Може би младите ИТ чиновници, които отбягват по-възрастните си сътрудници, би трябвало да се замислят, тъй като на процедура родителите им са на нашата възраст ”, споделя тя.

Основните въпроси за работодателите са дали желаят да накарат по-възрастните си чиновници да останат и по какъв начин да създадат това. А бизнес-лидерите и учените в сектора споделят, че е нужно по-възрастните да се усещат част от екипа. Компаниите могат да оказват помощ на тези чиновници да се изградят по-добра връзка с сътрудниците си, като им дадат по-голяма еластичност, опция за работа от разстояние, определяне на способи за наставляване на по-младите сътрудници.

Роз Хо, вицепрезидент и световен началник на софтуерния отдел на HP, споделя, че софтуерната промишленост като цяло има желание към по-младите чиновници, тъй като те се възприемат като по-креативни и енергични от по-възрастните си сътрудници. Но тя прецизира, че компанията ѝ не е „ завладяна ” от по-млади служащи, частично тъй като HP е по-стара компания, която уголемява и резервира огромна част от личния състав си.

Хо е уверена, че възрастовото диверсифициране в фирмите може да се реши и да помогне на хората да се оправят с възприятието за изолираност, изключване, избягване. „ Ако сте родител и имате деца, които са в учебно заведение, по-вероятно е да установите по-тесни връзки с сътрудници, които също са родители на деца в ученическа възраст ”, споделя тя.

Уикър, някогашната служителка на Гугъл, припомня, че фирмите би трябвало да осъзнаят, че по-възрастните чиновници може да не желаят безусловно повишение; може би те се усещат по-стойностни като стеснен експерт, надлежно в позицията на самостоятелен помощник или наставник. Що се касае до взаимните мероприятия, шефовете е редно да подсигуряват, че събиранията след работно време дават отговор на графика и ползите на всички, а освен на най-младите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР