Има два прочита за 3 март – първият е свързан

...
Има два прочита за 3 март – първият е свързан
Коментари Харесай

Сергей Игнатов: Свободата е безценна, границите са в небето

„ Има два прочита за 3 март – първият е обвързван с това, че на днешния ден (3 март или 19 февруари по остарял стил) е подписан предварителният Санстефанският кротичък контракт, който в действителност не е финален, само че той по този начин или другояче е първа стъпка към завръщането на България на политическата карта на Европа след близо пет века неявяване. “

Това разяснява в ефира на Euronews Bulgaria Сергей Игнатов – някогашен министър на образованието, ректор на Европейския филантропичен университет (ЕХУ).
Независимо от всички полемики, които се организират в нашето общество, тъй като има хора, които са „ за “ и други, които са „ срещу “ 3 март, това е един исторически факт – подписан е един прелиминарен контракт, който прави по този начин, че България се завръща на историческата карта и се отварят вратите за нейното без значение бъдеще и независимо битие като страна.
Игнатов уточни, че раболепното отношение към Русия стартира да се натрупва още преди Освобождението с мита за „ Дядо Иван “ и това в допълнение се ускорява след Руско-турската война от 1878 година, само че доста скоро по-късно настроенията стартират да се обръщат.

„ Русия е осъществила своите имперски ползи. България е една дребна прашинка от целия този имперски проект. Но резултатът е реалност, имаме Княжество България. Това дава опция след това да се реализира Съединението, а по-късно да обявим и самостоятелност. Наполеон споделя, че историята е една цялост от неистини, на която ние всички сме се съгласили да имаме вяра “, разяснява Игнатов.

Според него Русия сега участва доста тежко на Балканския полуостров, освен в българската политика.
Ако някой си мисли, че това ще изчезне скоро доста се лъже. Хубаво е България и политическите сили да играят доста умно тази игра. Мъдрият ни ход е България да се развива, да просперира, а това е допустимо единствено в мир. Във всеки съответен случай би трябвало да се търси българският интерес, а друг на великата мощ.
„ Героите през днешния ден са доста, когато се връщам в България, виждам, че се развиваме доста добре, макар политическата рецесия. Героите са учителите. Без обучение няма умни хора. Добрият университет не се мери в това дали има нобелови лауреати в него. Ние имахме доста положителни университети и по социалистическо време “, означи Игнатов.

По думите му университетът основава елита на нацията.

„ Аз съм израснал в една просветителна система, в която беше цялостно с едни ханове, които на никое място не съществуват. Ние имаме лист с българските князе, в този момент пък сега са последователи на купата кан “, разяснява още някогашният учебен министър.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР