Илън Мъск оттегли офертата си за 44 млрд. долара за

...
Илън Мъск оттегли офертата си за 44 млрд. долара за
Коментари Харесай

Оттеглянето на Мъск от сделката с Twitter поставя началото на дълга съдебна битка

Илън Мъск отдръпна офертата си за 44 милиарда $ за закупуване на обществената платформа Twitter след траяла няколко месеца сага. Решението на създателя на Tesla раздруса пазара и сложи началото на дълга правосъдна борба.

Председателят на Twitter, Брет Тейлър, сподели късно в петък, че компанията ще заведе дело в съд в щата Делауеър, с цел да принуди Мъск да подписа договорката. Споразумението включва уговорка,, стига да разполага с финансиране. През май Мъск сподели, че е обезпечил финансиране за привършване на договорката. Мъск също може да бъде изправен пред санкция от 1 милиарда $ при отдръпване от съглашението. Той се пробва да я избегне, като упреква Twitter в " нарушаване на голям брой разпореждания " на съглашението, съгласно писмо, подадено до Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища в Съединени американски щати, с което афишира отдръпването на офертата.
Реклама Мотивите на Мъск
" В продължение на съвсем два месеца Мъск търси данните и информацията, нужни, с цел да " направи самостоятелна оценка на разпространяването на подправени или спам сметки в платформата на Twitter ", показва екипът на Мъск в писмото. " Twitter не съумя или отхвърли да даде тази информация ".

Въпросът е за броя на подправените и спам сметките в приложението, за които Twitter твърди, че са към 5% от над 200 млн. консуматори, само че Мъск счита, че делът им е по-висок.

Twitter " е в значително нарушаване на голям брой разпореждания на това съглашение " и наподобява е направила " подправени и подвеждащи изказвания " при сключването на съглашението, се споделя в писмо от юриста на Мъск. Мъск се оплаква от месеци, че Twitter не регистрира броя на ботовете, които са включени в потребителската база, само че компанията отхвърля това изказване.
Реклама Цената на акциите на Twitter ще бъде на равнище от 25 до 30 $, когато търговията бъде възобновена в понеделник, предвижда Дан Айвс от мениджъра на активи Wedbush.
Анализаторите считат, че този проблем е съзнателно надценен от екипа на Мъск. " Това, което Мъск и неговият екип вършат, е да се пробват да измислят опрощение, тъй че да не би трябвало да заплаща наказателните такси, с цел да се отдръпна ", споделя пред Guardian Анат Бек, професор и специалист по бизнес право в Case Western Reserve University.
Не се случва за първи път
В допълнение към санкцията за провалената договорка, Мъск може да понесе съществени последици от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища за своите дейности, които оказаха огромно влияние върху няколко обществени компании, които ръководи, както и върху самия Twitter. Мъск е изпълнителен шеф на компанията за изкуствен интелект Neuralink, на компанията за електрически коли Tesla, на тази за галактически пътувания SpaceX и компанията за строителство на тунели Boring Company.

В предишното той се е сблъсквал със правосъдни каузи от вложители поради безредното му държание и резултатите от него върху акциите на фирмите. През май вложителите в Twitter заведоха групов иск против Мъск за това, че не е разкрил възходящата си инвестиция в компанията, което им коства милиони. Това дело продължава. Мъск също по този начин се сблъска с спомагателни правни последствия поради своите туитове след обява от 2018 година, в която той твърди, че ще направи Tesla частна и ще я смъкна от борсата, която смъкна 14 милиарда $ от пазарната й оценка. Разтърсилият пазара туит от 2018 година докара до санкция от 40 млн. $ от комисията, както и до съглашение Мъск да се отдръпна като ръководител на борда на Tesla. Глобите против Мъск, който с чисто положение от 224 милиарда $ и е най-богатият човек в света, са имали нищожно влияние, сподели Бек, само че изпълнителният шеф може да бъде изправен пред спомагателни дейности от страна на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища - в това число премахване като основен изпълнителен шеф от една или повече от компании, които управлява. " Глобата ще бъде мъчителна за Мъск, само че това, което би било по-болезнено, е в случай че комисията употребява властта си да каже " не сте годни да управлявате фирмите, които управлявате, и някой различен би трябвало да бъде назначен за основен изпълнителен шеф ", изяснява Анат Бек.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Седмицата 1 Седмицата 2 Градове 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Строителство и парцели Реклама
Мъск и Twitter може да продължат битката в съда, само че съгласно Бек Мъск ще бъде изправен пред спомагателни правосъдни искове. Инвеститорите във всяка компания, която е била наранена от това, могат да заведат дело. " Въпросът е: имаме ли машинация? Имаме ли милиардер, който прави това преднамерено, с цел да повлияе на пазарите? Това е въпросът, на който би трябвало да се отговори ", споделя Бет.
Свързани публикации Сливанията и придобиванията се забавят след рекордната 2021 година 5 юли 2022, 09:11 Белият дом разчита на Tesla за стимулиране на бранша на електрическите коли 2 юли 2022, 13:10 Бордът на Twitter желае да задължи Илън Мъск да приключи договорката 19 май 2022, 09:00 Мъск няма да купи Twitter, до момента в който не разбере какъв брой тъкмо са подправените профили 13 май 2022, 14:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР