Икономиката на САЩ отчете първия си период на положителен растеж

...
Икономиката на САЩ отчете първия си период на положителен растеж
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ изненада с голям растеж

Икономиката на Съединени американски щати регистрира първия си интервал на позитивен напредък за 2022 година, който е през третото тримесечие. Това най-малко краткотрайно облекчава опасенията за инфлация, заяви Бюрото за стопански разбори в четвъртък.

Реалният БВП (БВП) – сумата от всички артикули и услуги, създадени от юли до септември, се е нараснал с 2.6% годишно движение. Средните упования на анализаторите бяха за 2.3%, написа CNBC.

Положителното развиване на стопанската система през третото тримесечие идва след два интервала на действителен негативен напредък.

Ръстът се дължи значително на намаляващия търговски недостиг, който икономистите чакаха и считат за еднократно събитие, което няма да се повтори през идващите тримесечия. Нарастването на Брутният вътрешен продукт идват и поради нарастването на потребителските разноски, нежилищните закрепени вложения и държавните разноски.

Спадът на вложенията в жилищни парцели и частните ресурси компенсира облагите, сподели Бюрото.

Като цяло, макар че възобновяване от 2.6% през третото тримесечие от обърна спада от първата половина на годината, ние не чакаме тази мощ да се резервира “, написа Пол Ашуърт, основен икономист за Северна Америка в Capital Economics. „ Износът скоро ще изчезне и вътрешното търсене ще бъде смазано под тежестта на по-високите лихвени проценти. Очакваме стопанската система да навлезе в лека криза през първата половина на идната година. “

Докладът идва, до момента в който политиците водят яростна борба против инфлацията, която се движи към най-високите си равнища за последните 40 години. Скоковете на цените се дължат на редица фактори, доста от които са свързани с пандемията от Covid, само че също по този начин са подтикнати от невиждани фискални и парични тласъци, които към момента се процеждат във финансовата система.

Основната картина от отчета на BEA демонстрира закъснение на стопанската система в основни области, изключително потребителските разноски и частните вложения.

Разходите за персонално ползване са се нараснали единствено с 1.4% през тримесечието, което е спад от 2 прочие пункта по отношение на второто тримесечие. Брутните частни вътрешни вложения са намалели с 8.5%, продължавайки наклонността след спад от 14.1% през второто тримесечие. Положителната страна е, че износът се е нараснал с 14.4%, до момента в който вносът е намалял с 6.9%.

Има някои положителни вести във връзка с инфлацията. Верижно претегленият ценови показател, мярка за разноските за живот, която поправя държанието на потребителите, се покачва с 4.1% за тримесечието, много под прогнозата на Dow Jones за растеж от 5.3%. Също по този начин, показателят на цените на персоналните потребителски разноски, основен измерител на инфлацията за Федералния запас, се усилва с 4.2%, внезапно спадайки от 7.3% през предходното тримесечие.

По-рано тази година Фед стартира акция за повишение на лихвените проценти, ориентирана към усмиряване на инфлацията. От март насам централната банка увеличи референтната си рента по заемите с 3 процентни пункта, като я изведе до най-високото си равнище от малко преди най-лошата финансова рецесия.

Тези нараствания са ориентирани към закъснение на потока на пари през стопанската система и усмиряване на пазара на труда, където свободните места надвишават броя на наличните служащи с съвсем 2 към 1 – обстановка, която докара до повишение на заплатите и способства за спиралата сред заплати и цени.

Почти несъмнено е, че Фед ще утвърди четвърто следващо нарастване на лихвените проценти със 75 базисни пункта на съвещанието си идната седмица, само че по-късно може да забави темпото на нарастванията, защото чиновниците ще желаят да оценят въздействието на към този момент подхванатите ограничения върху икономическите условия.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР