Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за

...
Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за
Коментари Харесай

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през май



Икономическите настройки на анализатори и вложители за Германия и за цялата еврозоната се усъвършенстваха изненадващо през май за пръв път от три месеца насам, само че при следващо утежняване на настоящите стопански условия, демонстрират резултатите от последното изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, набъбна през май с 6,7 пункта до -34,3 пункта, до момента в който осредните прогнози бяха за ново намаляване на показателя към равнище от -42,0 пункта.

В същото време обаче показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, се утежни през май с нови 5,7 пункта до -36,5 пункта, което съставлява утежняване на показателя за трети следващ месец от началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари.

Zew показатели на икономическите бъдещи настройки и на настоящите условия в Германия



" Икономическите упования, съгласно последното изследване на института ZEW, се усилват леко този месец, само че остават на релативно ниско равнище. В съпоставяне с предходния месец вероятностите за икономическата обстановка в Германия са в известна степен по-малко песимистични ", разяснява президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

" Експертите обаче допускат, че обстановката ще продължи да се утежнява, само че с по-малка активност. Значителните локдауни в Китай поради Covid-19 водят до доста утежняване на оценката на икономическата обстановка там. Това е тежко задължение за бъдещия стопански напредък в Германия ", добави той.

В последното Zew изследване огромно болшинство от специалистите чакат ЕЦБ да увеличи краткосрочните лихвени проценти през идващите шест месеца, като в това време те чакат инфлацията да спадне от настоящето си доста високо равнище, уточни още президентът на ZEW института.

Проучването на института ZEW също по този начин демонстрира, че и показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона набъбна изненадващо през май с 13,5 пункта до -29,5 пункта. Показателят за настоящата икономическа обстановка в еврозоната пък спадна с 6,5 пункта до -35,0 пункта.

Индексът на инфлационните упования в еврозоната се намали през май с цели 36,5 пункта до -10,6 пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР