Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата

...
Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата
Коментари Харесай

Изненадващо подобряване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през ноември



Икономическите настройки на анализатори и вложители за Германия и цялата еврозоната се покачиха изненадващо през ноември за пръв път от месец май насам предвид на упованията за намаляване на ценовия напън и ускорение на икономическия напредък при започване на идната година.

Това демонстрират резултат от последно изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, набъбна внезапно през ноември до 31,7 пункта от 22,3 пункта през октомври при осреднена прогноза за намаляване до 20,0 пункта. Това е първото повишаване на икономическите упования от месец май насам след утежняването им през предходните пет следващи месеца.

В същото време обаче показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, спадна мощно до 12,5 пункта от 21,6 пункта месец по-рано и при упования за по-умерено намалени към 18,0 пункта, като това съставлява утежняване на оценката за актуалните стопански условия за втори следващ месец, откакто от февруари до септември в това число този показател нарастваше непрестанно.

Zew показатели на икономическите упования в бъдеще и на настоящата оценка



" Експертите на финансовите пазари са по-оптимистични за идващите шест месеца. Възобновеният спад в оценката на настоящата икономическа обстановка обаче демонстрира, че специалистите допускат, че нарушеното предложение на първични материали и междинни артикули (проблемите във веригите на доставки), както и високата инфлация ще се отразят отрицателно върху икономическото развиване през настоящото, последно за годината тримесечие, разяснява президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

" За първото тримесечие на 2022 година те обаче чакат икономическият напредък да набере още веднъж скорост, а  инфлацията да спадне както в Германия, по този начин и в цялата еврозона ", добави той.

Днешното изследване на ZEW също по този начин демонстрира, че и показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона се усъвършенства през ноември за прър път от месец май насам, достигайки 25,9 пункта по отношение на 21,0 пункта през октомври.

Подобно на Германия, индикаторът за настоящата икономическа обстановка също регистрира второ следващо намаляване, спадайки с 4,3 пункта до 15,9 пункта по отношение на равнището от октомври.

Индексът на инфлационните упования в еврозоната пък означи внезапно намаляване до -14,3 пункта от +17,1 пункта единствено месец по-рано, което значи, че пазарните специалисти чакат инфлационното равнище в еврозоната да спадне през идващите шест месеца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР