ИГЪЛ ПАС, Тексас (AP) — Преди да се установи в

...
ИГЪЛ ПАС, Тексас (AP) — Преди да се установи в
Коментари Харесай

Тексас арестува хиляди по обвинения за нарушаване на границата. Нелегалните пресичания все още са високи

ИГЪЛ ПАС, Тексас (AP) — Преди да се откри в Ню Йорк, сходно на хиляди други мигранти тази година, Абдул, 32-годишен от Западна Африка, предприе ненадейно отклоняване: Седмици в далечен затвор в Тексас по локални обвинявания за нарушение на границата след секване на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

„ Прекарах доста часове без сън, седнал на пода “, сподели Абдул, политически деятел, който избяга от Мавритания, страхувайки се от гонене. Той приказва при изискване фамилното му име да не бъде оповестено от боязън да не заплаши молбата му за леговище.

От март Тексас ще разреши на полицията да арестува мигранти, които влизат нелегално в щата, и ще даде пълномощия на локалните съдии да ги подреди да излязат от страната. Новият закон идва две години откакто Тексас стартира по-малка по мащаб интервенция за арестуване на мигранти за нарушение на територията. Но макар че тази интервенция също имаше за цел да спре противозаконните пресичания, има малко индикации, че тя го е направила.

Резултатите повдигат въпроси по отношение на въздействието, което арестите оказват върху възпирането на имиграцията, защото Тексас е подготвен да даде на полицията още по-широки пълномощия за задържане на мигранти по обвинявания в нелегално влизане. Организациите за цивилен права към този момент заведоха дело, с цел да спрат новия закон, подписан от републиканския губернатор Грег Абът, наричайки го противоконституционно превишаване, което навлиза в имиграционните управляващи на държавното управление на Съединени американски щати.

От 2021 година управляващите в Тексас са арестували близо 10 000 мигранти по обвинявания в непозволено нахлуване в границите на интервенция, която Абът назова „ арест и затвор “: притежателите на гранични земи подписват съглашения с щата, разрешаващи арести за непозволено нахлуване, освобождавайки пътя на правоприлагащите органи да залавят мигранти които влизат в Съединени американски щати през тези парцели.

Арестите провокираха конституционни провокации в съдилищата, в това число изказвания за нарушавания на подобаващ развой. Съвсем неотдавна един притежател на земя изиска от чиновниците да спрат арестите за нелегално навлизане в техния парцел, потвърждавайки, че управляващите в никакъв случай не са имали позволение.

Абот беше планувал, че арестите за нелегално навлизане ще доведат до бързи резултати. „ Когато хората стартират да научават за това, те ще спрат да пресичат границата на Тексас “, сподели той пред Fox News през юли 2021 година, когато граничните пунктове сред Тексас и Мексико доближиха 1,2 милиона през тази фискална година.

Това броят им е повишен още повече през миналата фискална година, достигайки 1,5 милиона.

„ Те към момента минават отсам “, сподели шериф Том Шмербър от окръг Маверик, където Абдул пресече границата и бързо беше задържан през юли.

Абът предложи този месец Тексас скоро да спре последователно арести за нелегално влизане, до момента в който се движи напред с такси за нелегално влизане, които могат да бъдат наложени съвсем на всички места в щата, в това число на стотици благи от границата.

Арестите за нелегално навлизане са крайъгълен камък на граничната задача на Abbott за близо 10 милиарда $, известна като интервенция „ Самотна звезда “, която тества престижа на федералното държавно управление във връзка с имиграцията. Abbott също по този начин е изпратил към 80 000 мигранти с рейсове до ръководени от Демократическата партия градове, опънал е бодлива тел по границата и е сложил бариери с шамандури на Рио Гранде. Миналата седмица Абът изпрати полет от 120 мигранти в Чикаго в ескалация на интервенцията си по превозване на рейсове.

Мисията е забележима в окръг Маверик, където са осъществени доста от арестите. Патрулни коли са паркирани на всеки няколко благи по двулентовите пътища, водещи към граничния град Игъл Пас. По поречието на Рио Гранде щатски служители на реда от Флорида, един от няколкото ръководени от Републиканската партия щати, които изпратиха членове на Националната армия и правоохранителните органи на границата, работят в тандем с представители на Тексас.

Абдул беше задържан в града Shelby Park, малко парче зеленина, докосващо реката с рампа за лодки. Беше четвърти юли, когато Абдул стъпи за първи път на американска земя. Полицаите, които стояха наоколо, му зададоха няколко въпроса и бързо го водиха в ареста.

Той сподели, че са му давали дребни порции храна в пандиза и е бил толкоз трагичен, че би споделил всичко, с цел да излезе. Той се призна за отговорен в нелегално влизане, обвиняване, което носи оптималната присъда от една година затвор.

Не е известно какъв брой от задържаните на границата за нелегално влизане остават в Съединени американски щати, депортирани са, позволено им е да останат да потърсят леговище или делата им да бъдат отхвърлени. Но Кристен Етер, юрист, която сподели, че правната й организация е представлявала повече от 3000 мигранти по обвиняванията за нарушение на границата, сподели, че на болшинството от техните клиенти е позволено да останат и да потърсят леговище.

Тя сподели, че доста мигранти търсят правоохранителните органи на границата, тъй като желаят да се предадат.

„ Във всеки случай, вместо да бъде възпиращо средство, то притегля повече хора “, сподели тя.

Арестите за нелегално навлизане се управляват от Департамента за социална сигурност на Тексас, който сподели, че граничната интервенция на щата е довела до повече от 37 000 общо престъпни ареста. Говорителят Ерика Милър сподели, че чиновниците са спрели членове на банди, трафиканти на хора, полови нарушители и други да влязат в страната.

„ Ако не бяхме там, всичко евентуално щеше да премине в страната гладко “, сподели Милър в имейл. „ Щатът Тексас работи, с цел да изпрати известие до тези, които считат да преминат нелегално в страната, да помислят още веднъж. “

Роландо Салинас, кметът на Eagle Pass, подписа клетвена декларация за цялостно обвиняване за нарушаване, с цел да разреши арести като Абдул е ​​на територията на парка по време на скока на преминаващите мигранти през юли. След локалната реакция той анулира клетвената декларация, преди да я подпише още веднъж седмици по-късно. В последна сметка, сподели Салинас, той поддържа интервенцията, защото тя докара нужния личен състав от правоохранителните органи в града.

„ Нашите сили не са задоволително огромни, с цел да поддържат мира в Eagle Pass, в случай че идват 10-15 000 души през “, сподели Салинас.

Щатският представител Дейвид Спилър, който е създател на новия закон за арестите, който Абът подписа този месец, сподели, че има вяра, че прекосяването на границата ще бъде доста по-високо без наказателното гонене за нарушение на границата. Но той сподели, че тези случаи усилват натовареността на прокурорите, зависят от съдействието на притежателите на земя и даже в случай че обвинените бъдат наказани, закононарушението не предстои на депортиране според федералния закон.

Обвинените, сподели Спилър, евентуално се асимилират в популацията на Съединени американски щати.

„ Правим каквото можем, само че единствено забавяме този развой “, сподели Спилър. „ Не сме спирали никого. “

Абдул отиде в Ню Йорк след освобождението си, където сподели, че му е разрешено да остане в подслон за един месец. Сега наема стая с братовчед и чака позволение за работа. След това, сподели той, ще си откри работа и ще се опита да върви на учебно заведение, до момента в който имиграционният арбитър реши бъдещето му идната пролет.

„ Когато всичко завърши и казусът ми е обезпечен, желая да отида на учебно заведение тъй като започнах учебно заведение и фантазията ми е да бъда добре просветен, ” сподели Абдул.

___ Видеожурналистът на Associated Press Тед Шафри заяви от Ню Йорк.

Източник: apnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР