ВАШИНГТОН (AP) — Министърът на финансите Джанет Йелън твърди, че

...
ВАШИНГТОН (AP) — Министърът на финансите Джанет Йелън твърди, че
Коментари Харесай

Йелън казва, че заплахите за демокрацията рискуват икономическия растеж на САЩ, непряк удар срещу Тръмп

ВАШИНГТОН (AP) — Министърът на финансите Джанет Йелън твърди, че една разрушена народна власт може да има разрушителни резултати върху стопанската система — индиректен удар против Доналд Тръмп.

Йелън, в послание, квалифицирано за връчване в петък в Аризона, употребява стопански данни, с цел да нарисува картина по какъв начин незачитането на демократичните процеси и институции на Америка може да аргументи икономическа застоялост за десетилетия.

Йелън, която прави рядка стъпка към политическата сцена, в никакъв случай не загатва по име Тръмп, хипотетичния републикански претендент за президент, в речта си за форума Sedona на Института Маккейн, само че загатва за евентуалното въздействие на някогашния президент, в случай че си върне Белия дом.

Нейните забележки служат като предизвестие за бизнес водачите, които може да подценен пренебрежението на Тръмп към модерните демократични правила, тъй като избират визията на някогашния президент за реализиране на напредък посредством понижаване на налозите и унищожаване на регулациите.

Йелън признава, че демокрацията „ не наподобява като характерен терен за министър на финансите “, само че прибавя, че „ демокрацията е от решаващо значение за построяването и поддържането на мощна стопанска система “. Копие от нейната тирада беше публикувано авансово от нейния офис.

„ Аргументът на авторитаристите и техните бранители, че премахването на демокрацията е обективна или даже нужна търговия за стопански облаги, е надълбоко неправилен “, споделя тя. „ Подкопаването на демокрацията подкопава основата на резистентен и приобщаващ напредък. “ Тя показва изследване, което допуска, че демократизацията усилва брутния вътрешен артикул на глава от популацията с към 20% в дълготраен проект.

Йелън цитира въстанието на 6 януари 2021 година като ден, в който демокрацията е изложена на опасност, защото „ бунтовници, подтикнати от неистина, нахлуха в Капитолия “. Тръмп, който направи погрешни изказвания, че изборите през 2020 година са били откраднати от него, е упрекнат в скрит план за анулация на изборите, измежду четири наказателни каузи, пред които е изправен. Той отхвърля каквото и да е нарушаване.

И макар че Йелън не цитира категорично мненията на Тръмп, той още веднъж подкопа традицията на спокойно предаване на властта тази седмица, когато отхвърли да се ангажира да одобри тазгодишните президентски резултати в изявление за Milwaukee Journal-Sentinel.

По-далече от вкъщи, Йелън цитира други световни закани за демокрацията, като нашествието на Русия в Украйна.

Тръмп и хората, свързани с него, споделят, че желаят да централизират пълномощията на държавното управление в Овалния кабинет, като да вземем за пример че може да подложи хора или компании, които го пресичат, на следствия, правосъдни каузи и други санкции. Този метод може да подкопае върховенството на закона, което даде опция на пазарната стопанска система на Америка да процъфтява.

В речта си Йелън показва Китай като сигнален образец и предизвестява, че бъдещият му напредък „ надалеч не е сигурен. ” Тя споделя, че отсъствието на някои демократични стълбове „ ще продължи да основава провокации, до момента в който Китай се ориентира в прехода към напреднала стопанска система. “

Речта на Йелън идва, когато има спекулации, че в случай че Тръмп си върне Белия дом, той може да сложи политически напън върху Федералния запас да понижи своя референтен лихвен %, който е най-голям от две десетилетия от почти 5,3%. Председателят на Фед Джером Пауъл тази седмица сподели, че спечелването на убеденост за по-ниски лихвени проценти „ ще отнеме повече време от предстоящото преди “.

„ Като ръководител на Федералния запас настоявах за независимостта и прозрачността на Фед, тъй като имам вяра, че това има значение за финансовата непоклатимост и икономическия напредък “, споделя Йелън в речта си. „ Последните проучвания са в сходство с моето разбиране: демонстрираха, че по-голямата самостоятелност на централната банка е обвързвана с по-голяма ценова непоклатимост, което способства доста за дълготрайния напредък. “

Представител от акцията на Тръмп не го направи дават отговор на молба за коментар на Associated Press.

Други водещи икономисти и учени оспорват претенциите на десните за мантиите на икономическия напредък и свободата.

Икономистът Джоузеф Стиглиц, притежател на Нобелова премия, другар на Йелън, разгласява предишния месец книга, озаглавена „ Пътят към свободата “. Стиглиц в изявление сподели, че Тръмп е плячка на икономическата неустановеност на хората след десетилетия на неравноправие и ерозия на междинната класа.

„ Икономическата страна е това, което основава плодородно поле за тези демагози “, сподели Стиглиц. „ Ако усещаха, че приходите им се повишават, а не понижават, не мисля, че биха намерили Тръмп за прелъстителен. “

В документ, оповестен тази седмица, Ванеса Уилямсън, старши помощник в Urban- Brookings Tax Policy Center сподели, че бизнесът би трябвало да бъде по-загрижен за върховенството на закона и демократичните полезности.

Тя твърди, че би трябвало да има по-силни безпартийни бизнес асоциации и че основните изпълнителни шефове и ръководителите би трябвало да са изцяло наясно по какъв начин отдалечаването от демокрацията може да навреди на облагите им.

Има „ неоспоримо доказателство за икономическата цена на демократичния крах “, сподели тя. „ Тези разноски включват застоялост, политическа неустойчивост, кронизъм, приключване на мозъци и принуждение. “

Източник: apnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР