Манастир, датиран около края на XI в., е разкрит по

...
Манастир, датиран около края на XI в., е разкрит по
Коментари Харесай

След некропола археолози откриха и манастир на мястото на новата автогара в Созопол

Манастир, датиран към края на XI в., е оголен по време на първия стадий от разкопките на мястото, където следва да бъде издигната новата автогара в Созопол, оповестиха от пресцентъра на локалната община.

Припомняме, че през април там беше откри и некропол.

При разкопките, които се правят от екип на Археологическия музей в Созопол, управителен от шефа Димитър Недев, археолозите са достигнали до над 6 метра дълбочина. Предстои ровът да се укрепи, с цел да могат разкопките да продължат.

В границите на открития манастир е имало черква от след средата на XII в. От нея са разкрити две трети от наоса, или главната част на храна. Проучва се и притворът. От манастира е изследван подробност, който обгръща постройка, състояща се от три пространства от северното крило на манастира. Предполага се, че той е съществувал доникъде на XIII в. След втората четвърт на XII в. към манастира се образува огромен християнски некропол, който продължава до втората половина на XIII в.

Открити са огромно количество находки, свидетелстващи за живота в манастира. Те са били съхранени в ями, защото в съдовете, употребявани в тези християнски паметни центрове, не е трябвало да напущат свещеното пространство.

Сред находките има канделабри от XII и началото на XIII в. Открити са и голям брой белоглинени керамични съдове с подглазурна декорация. Сред тях има и такива с локална направа, които имат особено излъскване и вълнообразна украса, която дава опция за доста тъкмо датиране. То се удостоверява и от монетните находки. Монетите са скифати – извити монети от времето на царуването на Комнините.

Намерени са също няколко кръста - реликварии, кръст с орнаменти от полускъпоценни камъни, както и обеци. Това е необичайност, защото в християнските погребения от този интервал рядко се срещат гробни блага, изяснява Недев.

В края на XIII в. манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, по този начин и обгорелите фрески. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати съвсем в целия размер на църквата, в това число и в пространството на притвора.

Според шефа на локалния археологически музей Димитър Недев находката от фрески е доста забавна и богата. Разкрити са елементи от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, по този начин и елементи от молебствия. Тяхната идентификация следва да бъде направена след осъществяване на реставрацията на стенописите.

След унищожаването на църквата върху нея е построен път. Според Димитър Недев това е доста необичайно събитие, тъй като свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Недев има концепция улицата да бъде непокътната и откритията да бъдат експонирани в бъдещата автогара.

Във втория интервал от съществуването на църквата тя евентуално се е употребила главно за погребения. Вижда се спиране от север и от юг на солидния ѝ дувар, който е необятен към 90 см. Гробовете към нея са един в различен, като досега проучените погребения са над 120. Ако се броят и препогребванията, те стават над 160, добавя специалистът.

Църквата е построена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство. От него са разкрити два от така наречен цистови гроба, или гробници. Едното заравяне е на дете. Там също има ями, в които се откриват огромни количества керамика.

Находките удостоверяват резултатите от предходни изследвания, че под ранно християнския некропол ще бъде документиран и изследван римски некропол. Почти на едно равнище с него се откриват и елинистични гробове от III до началото на I век прочие Хр.

Предстои археологическият обект да бъде посетен от комисия на Министерство на културата. Плановете са разкопките да бъдат възобновени още веднъж през есента. Те се реализират със съдействието и помощта на Община Созопол.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР