Идиопатичната тромбоцитопенична пурпура при детето е най-честата причина за остро

...
Идиопатичната тромбоцитопенична пурпура при детето е най-честата причина за остро
Коментари Харесай

Идиопатична тромбоцитопенична пурпура - настъпва след вирусна инфекция


Идиопатичната тромбоцитопенична пурпура при детето е най-честата причина за остро настъпила тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити). Заболяването настава при 1 на 20 000 деца и поражда нормално към 1 до 4 седмици след прекарана вирусна зараза. Най-често се визира деца на възраст сред 1 и 4 години, като момчетата и девойките са наранени еднообразно. Заболяването има известна сезонност, като най-често е през зимата и пролетта, което е обвързвано с нарасналата периодичност вирусните респираторни инфекции.

Каква е патогенезата?

Точният механизъм към момента не е изцяло обяснен. Не е ясно и за какво едни деца развиват идиопатична тромбоцитопенична пурпура, а други – не. Утсановено е, че организмът построява автоантитела , ориентирани към личните тромбоцити, в следствие от което те се унищожават. Така да вземем за пример едно от вирусните болести, в следствие от което се развива тромбоцитопеничната пурпура, е инфекциозната мононуклеоза .

Каква е клиничната картина?

Класическата клинична картина поражда при крепко дете и включва неочаквана поява на обрив – петехии и/или пурпура. При доста невисок тромбоцитен брой (обикновено под 10х109/л) може да се следи и кървене от венците и меките тъкани. При деликатно разпитване се открива, че детето неотдавна е преболедувало вирусна зараза. Останалият соматичен статус нормално е в норма. Рядко следени са спленомегалия, увеличени лимфни възли, болки в костите, бледост.

В под 3% от случаите се следи непринудено кървене, като по-малко от 1% развиват интракраниална хеморагия . В огромна част (около 70%) от децата, болни от идиопатична тромбоцитопенична пурпура, се следи непринудено назад развиване в границите на 6 месеца. Терапията не трансформира значително хода на заболяването. Според някои експерти обаче е належащо броят на тромбоцитите да се поддържа над 20х109/л, тъй че да се понижи рискът от мозъчен кръвоизлив. Дългосрочната прогноза зависи от възрастта на детето, като се смята, че колкото по-малко е то, толкоз шансът за цялостно възобновяване е по-голям.

Каква е лабораторната находка?

От цялостната кръвна картина се открива понижен брой на тромбоцитите (обикновено под 20х109/л). Хемоглобинът, броят на левкоцитите и диференциалната формула са в норма. Хемоглобинът може да е намален, в случай че е налице хеморагия (кървене).

Свързани публикации.. Автоимунна тромбоцитопения - нарушен имунен толеранс против тромбоцитите 0 Тромбоцити и кръвосъсирване 0 Есенциална тромбоцитопения (Болест на Верлхов) 1

Как се слага диагнозата?

При дете в положително общо положение, без отклонения в соматичния статус, с невисок брой тромбоцити и без отклонения в останалите индикатори на кръвната картина съвсем сигурно се касае за идиопатична тромбоцитопенична пурпура.

Какво е лекуването?

Няма доказателства, че лечението трансформира хода на заболяването или има отношение към краткосрочните и дълготрайни затруднения. Все отново лекуването, което се подхваща зависи от положението на детето.

Такова може да не се предприеме, а родителите да преминат образование и консултация за същността на болестта. Като лечебни средтва при по-тежките случаи могат да се приложат: имуноглобулини, приложение на анти-D имуноглобулин, кортикостероиди. Няма обединен консенсус за лечебното държание при леките случаи.

Въпреки това се предлага броят на тромбоцитите да се поддържа над 20х109/л , считайки, че по този метод се понижава рискът от кървене. При съществуване обаче на кървене, включително и интракраниална хеморагия, е нужен по-агресивен метод, който може да включва и трансфузия на тромбоцитна маса. Към спленектомия (оперативно премахване на слезката) се пристъпва в редки случаи – при по-големи деца с тежко протичащо заболяване, което мъчно се поддава на медикаментозен надзор, да вземем за пример. Това обаче е обвързвано с редица дълготрайни затруднения – като нараснал риск от развиване на тежки бактериални инфекции. 3653
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР