Идеята за създаването на световно първенство за национални отбор се

...
Идеята за създаването на световно първенство за национални отбор се
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Уругвай 1930

Идеята за основаването на международно състезание за национални тим се заражда още при започване на предишния век. Трябва да минат обаче близо три десетилетия, преди през 1928 година по време на конгрес в Амстердам ФИФА да вземе кардинално решение за организирането на първия футболен мондиал.

Година по-късно на конгрес в Барселона Уругвай е определен за първия хазаин на международно състезание. Решението е подбудено от няколко аргументи, като главната е тежката икономическа рецесия в Европа. Освен това Уругвай става олимпийски първенец през 1924 и 1928 година, а през 1930 година страната чества стогодишнина от своята самостоятелност.

Повечето европейски страни се оказват от присъединяване поради огромните транспортни разноски и времето, което ще изгубят. С доста старания президентът на ФИФА Жюл Риме въпреки всичко съумява да убеди четири състава от Стария континент да пътуват до Уругвай.

Заради продължителното пътешестване за някои тимове се постанова държавна поддръжка. Например румънският крал Карол дава тримесечен заплатен отпуск на националните състезатели плюс правото да стартират работа по желание след връщането им от международното.

На 4 юли 1930 година след двуседмично корабоплаване тимовете на Франция, Белгия, Югославия и Румъния дебаркират в Монтевидео с кораба " Конте Верде ", като преди този момент се отбиват през Рио, с цел да вземат и бразилския отбор. Останалите участници са Аржентина, Боливия, Парагвай, Перу, Уругвай, Чили, Съединени американски щати и Мексико.
Започнат през февруари, градежът на новия народен стадион " Сентенарио " в Монтевидео не е завърне в точния момент за мача на откриването на 13 юли. Така Франция и Мексико дават старт на първия мондиал на различен стадион в уругвайската столица - " Пенярол ". Европейският отбор печели с 4:1.

В идващия дуел на французите с Аржентина е налице първият огромен скандал на международни шампионати, като при 1:0 за " гаучосите " съдията свири края шест минути по-рано. Протестите на публиката довеждат до доиграване на срещата, като множеството играчи от двата тима са върнати от съблекалните на терена.

Фотогалерия: Световните шампионати преди Втората международна война >

Тържественото разкриване на стадион " Сентенарио " се състои на 18 юли, когато Уругвай побеждават Перу с 1:0 пред близо 60 хиляди фенове. В идващия си мач домакините разрушават Румъния с 4:0, с цел да завоюват първото място в група 3 и да се класират за полуфиналите. Аржентина, Югославия и Съединени американски щати побеждават в другите три групи.

В полуфиналите Уругвай и Аржентина реализират разгромни победи с по 6:1 надлежно против Югославия и Съединени американски щати. На 30 юли двата южноамерикански тима се изправят един против различен, с цел да дефинират първия международен първенец. Преди мача нападателят на уругвайците - едноръкият Хектор Кастро, е заплашван със гибел по телефона, в случай че не се продаде против 50 хиляди песо. Впоследствие той ще означи последния гол.

За финала в Монтевидео е оповестена военна и полицейска готовност. Напрежението ескалира, когато към 15-хиляден десант от аржентински ентусиасти прекосява с лодки река Ла Плата и идва на мача. Силите на реда едвам овладяват ситуацията в Монтевидео. Всеки фен е обискиран подробно за оръжие, включително и белгийския рефер на срещата Жан Лагенус. На влизане той има и други проблеми, откакто няколко души преди него се показват за съдията, избран да свири финала.



На почивката Аржентина води 2:1 с голове на Пеучеле и Стабиле, като домакините откриват първи посредством Дорадо. През втората част Педро Сеа изравнява, а Сантос Ириарте извежда уругвайците напред. В последната минута самият Кастро бележи за 4:2. След попадението му от трибуната на аржентинските ентусиасти се разнасят изстрели към игрището, само че всичко приключва без жертви. Капитанът на Уругвай Хосе Насаси получава международната купа от Жул Риме - златна 30-сантиметрова статуетка с тегло 4 кг, дело на скулптора Абел Лафльор.

Общият статиститески баланс на първия мондиал включва изиграването на 18 мача от 13-те участващи тима, като са маркирани 70 гола, приблизително по 3.89 на дуел. С осем попадения най-хубав изпълнител на шампионата става Гилермо Стабиле от Аржентина.

Общата посещаемост на дуелите, които се организират на трите стадиона в Монтевидео, е 434 000 фенове. Мачът Румъния - Перу остава в историята като най-слабо посетеният дуел на международни финали, събирайки едвам 300 фенове. Организаторите регистрират облага от над 200 000 $.
Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР