И тази седмица се очаква концентрацията на полените на дърветата

...
И тази седмица се очаква концентрацията на полените на дърветата
Коментари Харесай

Ето от кои растения ще кихаме тази седмица

И тази седмица се чака концентрацията на полените на дърветата да е висока, а на семейство Житни - висока или умерена в другите елементи на България. Това сочи прогнозата за алергизиращите растения на bTV и Националния център по заразни и паразитни заболявания. 

С повишението на температурите се покачва и концентрацията на полени във въздуха. При дървесните ще е висока, при с. Житни в другите региони на България ще е умерена и висока.

Продължава цъфтежът на черен бъз, конски кестен и изключително на сем. Борови - смърч, бял и черен бор.

При плевелните ще цъфтят типове от сем. Лападови и живовляк.

Започва разнасянето на семената на тополите - така наречен " пухчета ". Те не алергизират, единствено гъделичкат хората и ги карат да кихат. Обикновено това раздразнение от тополите съответствува с цъфтежа на сем. Житни, които в действителност алергизират и хората елементарно упрекват за дискомфорта си тополите, които са безобидни.

Какви са признаците при поленовите алергии?

Първите признаци на сезонната алергия към полени са от страна на дихателните пътища. Това сподели доктор Симеон Узунов, алерголог в Александровска болница.

" Началото е обвързвано с бистри тайни, задръстване на носа, сърбежи и кихане. Засягат се и очите - зачервяват се, има сълзене, сърбежи. Дори е допустимо да се следи оток. При хора с астма е вероятен зной, кашлица, стягане и свирене в гърдите “, обясни д-р Узунов.

Специалистите поучават при сходни признаци да се потърси консултация с доктор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР