И се опитва да се намеси в нея чрез технологична

...
И се опитва да се намеси в нея чрез технологична
Коментари Харесай

Белият дом е в паника заради бързата военна модернизация на Китай

И се пробва да се намеси в нея посредством софтуерна война

Решенията на 20-ия конгрес на КПК за ускорена рационализация на въоръжените сили на Китай и към този момент постигнатите триумфи в тази посока провокират суматоха измежду редица американски политици и военни. Те се притесняват, че това може да провокира война със Съединени американски щати.

Но анализаторът на RAND Тимъти Р. Хийт има вяра, че „ подобен боязън може да се дължи на пресилено виждане за значимостта на подготовката за война като движеща мощ зад построяването на Народноосвободителната войска “ (вижте неговата публикация за RAND от 24.3.2023 година „ Защо Китай укрепва своята войска? Не става въпрос единствено за войната " ).

Всъщност, твърди Хийт, военната рационализация се основава на необятен набор от политически фактори и фактори за сигурност, доста от които нямат нищо общо с воденето на война. „ Интересите на Съединени американски щати могат да се възползват от по-доброто схващане на аргументите за военното струпване на Китай от позиция, която балансира фокуса върху военните с повече внимание към невоенните аспекти на съперничеството сред Съединени американски щати и Китай. “

От 2000 година до 2016 година военният бюджет на Китай нараства с към 10% годишно, макар че след това този напредък се забавя до към 5-7% годишно. Бюджетът за защита на Китай за 2022 година е бил 230 милиарда $, на второ място в света след Съединените щати , съгласно източници от държавното управление на Китайската национална република. Бюджетът занижава размера на средствата, предопределени за потребностите на въоръжените сили. Западни специалисти допускат, че разликата може да бъде към 60 милиарда $ годишно.

Нарастващите бюджети за защита доведоха до основаването на все по-смъртоносна и боеспособна НОАК. Американски публични лица безмилостно предизвестяват за отслабващо военно преимущество на фона на бързите триумфи на НОАК. Генерал-майорът от военновъздушните сили на Съединени американски щати Камерън Холт сподели, че Китай придобива оръжия " пет до шест пъти " по-бързо от Съединени американски щати.

За някои самото струпване дава съображение да се опасяват от спор. Наблюдателите показват бързата рационализация като ясно доказателство, че Китай се готви за война със Съединени американски щати. През март 2021 година адмирал Филип Дейвидсън, тогавашен началник на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати, предизвести, че Китай може да предприеме военни дейности против Тайван до 2027 година

Хийт има вяра, че подготовката за война е един от методите за подсилване на НОАК, само че не и единственият. Целите на военната рационализация служат на разнообразни политически и военни цели, нито една от които не допуска никакво желание за влизане във война. Разбирането на многото водещи аргументи, счита Хийт, може да помогне на наблюдаващите да оценят по-точно заплахата, подбудена от модернизацията на НОАК.

Първо, главната причина, заради която китайските водачи се стремят да основат мощна войска, по мнението на Хийт, е обвързвана с базовата сигурност. Историята играе огромна роля тук: китайските водачи са наясно с рухването на минали династии, когато слабата войска разреши на съперниците да слагат империята на колене.

Китайските водачи постоянно се базират на минали унижения, като опиумните войни, с цел да припомнят на популацията за заплахите, които слабостта може да съставлява. Поддържането на мощно възпиращо средство, в това число посредством огромен нуклеарен боеприпас, е главната причина, заради която Китай се стреми да има мощна войска.

Втората причина е, че разрастващият се Китай се нуждае от по-способна войска, с цел да се оправи с възходящия набор от задания, в това число опцията за спор с Тайван. Китай е изправен пред комплицирано географско местонахождение, с доста " враждебни и подозрителни сили " в неговата външна страна.

Официалните документи на Министерството на защитата акцентират доста закани, в това число заплахата от тайвански фракционизъм, разногласия в Източно и Южнокитайско море, гранични разногласия и заплахите от съперничеството на великите сили със Съединените щати.

Съответно НОАК провежда пет командни театри, с цел да съгласува по-добре ресурсите с поставените задания. НОАК също по този начин е натоварена с необятен набор от невоенни задачи, в това число филантропична помощ, помощ при бедствия, морски патрули и цивилни евакуации. Те са дребни по мащаб, само че значими. Всъщност всяка китайска военна интервенция от 2000-те насам се е състояла от невоенни задачи.

Трета, всеобщо подценявана причина е националният авторитет. Китайските водачи виждат мощна войска като знак за народен статут и метод за поддържане на патриотичния възторг. Това частично изяснява устрема на държавното управление да сътвори знаци на висок статус като да вземем за пример самолетоносачи. Подчертавайки това, Китай е хазаин на доста обилни военни паради и учения, всички от които са необятно отразявани в китайските медии.

Четвъртата причина - основаването на мощна войска също е значим източник на политическа власт за висшия водач на страната. Властта на Си Дзинпин почива частично на неговото военно командване, което оказва помощ да се изясни за какво той постоянно е сниман в униформа или във военна конюнктура. Въпреки това, сходно на своите прародители Дзян Дзъмин и Ху Цзинтао, Си признава, че великодушните бюджети за защита са цената, която би трябвало да се заплати, с цел да се подсигурява лоялността на военните.

Петата причина , съгласно Хийт, е въоръжените сили да се съсредоточат върху отговорностите си и да се опълчват на наклонността да изпадат в корупция и заспалост. Инструкциите на Си остават фокусирани върху военните отговорности в подтекста на по-широко изпитание за възстановяване на цялостната рационализация, подготвеност и успеваемост на държавното управление, което управляващите считат за сериозно за осъществяване на задачите на националното възобновление на страната.

Хийт заключава: „ Китайското военно струпване се движи от набор от политически фактори и фактори за сигурност. Натрупването единствено по себе си не демонстрира предпочитание за война. Всъщност сега няма никакви останали доказателства, че Китай възнамерява да нападна Тайван в скоро време.

За да защитят по най-хубавия метод ползите на Съединени американски щати, вземащите решения биха могли да възприемат уравновесена позиция за военното струпване на Китай и да преглеждат софтуерните, икономическите и дипломатическите аспекти на конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай като равни или даже по-важни от военния аспект.

***

Технологичната война сред Америка и Китай е в разгара си. Процесът на налагане на наказания на китайския военно-промишлен комплекс се ускори преди няколко години, когато Вашингтон стартира да изброява китайските военно-промишлени предприятия в листата на Закона за националната защита (NDAA) на субекти, които подлежат на ограничавания върху изходящите финансови потоци.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай доближиха ново дъно през февруари 2023 година, когато Вашингтон добави шест китайски компании към листата си с юридически лица по отношение на случая с балона. В допълнение към наложения от Съединени американски щати надзор върху износа на китайската промишленост за чипове през октомври 2022 година, Вашингтон договаря със съдружници като Япония и Холандия за стягане на китайската стратегия за синтезиране на цивилен и военни материали.

Американските стратези считат, че с тези и други ограничения ще лимитират скоростта на китайската рационализация на НОАК, само че всяко деяние на Вашингтон генерира мощен подтик на опълчване от страна на Пекин.

И скоростта на модернизацията единствено се усилва.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР