И при Microsoft, и при Google се наблюдават значителни скокове

...
И при Microsoft, и при Google се наблюдават значителни скокове
Коментари Харесай

Microsoft e изразходила над 6,4 милиарда литра вода за изкуствен интелект през 2022 година

И при Microsoft, и при Гугъл се следят обилни скокове в потреблението на вода от 2021 до 2022 година

Емил Василев преди 4 минути 7 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 13:15 | 08.09.2023

Ето коя функционалност разрежда смарт телефона 5 пъти по-бързо, съгласно специалистите

АвтомобилиДаниел Десподов - 9:41 | 08.09.2023

Нов пробив: в Германия сътвориха ултракомпактен електродвигател без непрекъснати магнити съвършен за електрическите автомобили (видео)

IT НовиниЕмил Василев - 19:30 | 08.09.2023

Световен връх: Вятърна турбина генерира задоволително сила за един ден, с цел да зареди 170 000 семейства

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В последните си отчети за околната среда Microsoft и Гугъл разкриха обилни скокове в потреблението на вода, дължащи се на потреблението на технологиите за изкуствен интелект (ИИ).Това се споделя в публикация на Associated Press, оповестена в събота.

6,4 милиарда литра

Microsoft регистрира нарастване от 34% от 2021 до 2022 година, което възлиза на близо 6,4 милиарда литра (1,7 милиарда галона) вода, до момента в който Гугъл регистрира 20% нарастване за същия интервал от време.

Доклад от април тази година разкрива, че единствено за образованието на ChatGPT-3 са изразходвани 700 000 литра вода. Изследването пресмята още, че на ChatGPT му е необходим еквивалента на 500-милилитрова бутилка вода, с цел да организира полемика с консуматор от към 25 до 50 въпроса.

В центровете за данни, в които се правят калкулации с изкуствен интелект са нужни огромни решения за изстудяване, с цел да се избегне прегряването на сървърите и другите уреди, които зареждат технологията. Системите за ОВК (отопление, вентилация и климатизация) и охладителните кули употребяват доста количество вода.

Освен това изчисленията, свързани с ИИ могат да бъдат енергоемки. На някои места производството на електрическата енергия, нужна за тези интервенции може да докара до потреблението на доста вода, изключително когато се употребяват технологии за произвеждане на електрическа енергия като термоелектрически централи, които разчитат в огромна степен на вода за изстудяване.

AP се свърза с Microsoft, които дадоха отговор с изказване, в което се споделя, че компанията „ работи по способи за повишение на успеваемостта на огромните системи, както при образованието, по този начин и при използването им “.

За да реализира задачите си за резистентност, а точно до 2030 година да стане с негативни въглеродни излъчвания, с позитивен воден баланс и без боклуци, компанията съобщи, че ще продължи да проучва излъчванията си, ще усили потреблението на чиста сила за зареждане на центровете си за данни, ще закупува възобновима сила и ще влага в други екологични начинания.

Междувременно от OpenAI обявиха пред, че компанията „ признава, че образованието на огромни модели може да отнеме доста сила и вода “ и интензивно работи за възстановяване на успеваемостта.

Креативно решение на казуса

Едно от решенията, които се изследват е да се понижат енергийните условия на изчисленията с изкуствен интелект. Тези старания могат да създадат ИИ по-енергийно ефикасен посредством основаване на по-добри логаритми и хардуер, което индиректно може да понижи потреблението на вода.

Съществува и по-креативен вид. Още през 2018 година Microsoft потопи един от своите центрове за данни край крайбрежията на Оркни и изследва неговата продуктивност в продължение на две години. Установено е, че през този интервал центърът е работил с нараснала успеваемост. Част от повода може да е била, че заобикалящата го вода го е охлаждала, като по време на изваждането му през 2020 година Microsoft съобщи, че процесът има изгоди за околната среда.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР