И община Асеновград, и кметството на село Горнослав, в чието

...
И община Асеновград, и кметството на село Горнослав, в чието
Коментари Харесай

Областният за кариерата в землището на Горнослав: Явно в годините нещо е изпуснато

" И община Асеновград, и кметството на село Горнослав, в чието землище попада теренът за кариера за рандеман на мрамори, не са възразили в Регионална инспекция за опазване на околната среда против капиталовото желание за създаване на оборудването, импортирано през 2016 година ". Това съобщи регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев във връзка протестната петиция на жителите на асеновградските села Горнослав, Червен и Долнослав против построяването на кариерата в имот до обитаемоте места

С решение на Министерски съвет за концесионер на находището е избрана асеновградската компания " Запрянови– 03 “, като сдружението има ангажимент да вложи над 435 хиляди лева за добива. През 2016-та година Регионална инспекция за опазване на околната среда не издава Оценка на въздействието върху околната среда за бъдещата кариера и през 2019 година компанията получава право да бъде определена за директен концесионер. През 2020 Министерство на енергетиката е поискало мнение от Областна администрация.

„ Тъй като в непосредствена непосредственост до мястото на концесията има предпазени територии и оттова са вероятни нездравословни въздействия, от Областна администрация са настояли да има първо направена оценка за влияние на околната среда. Въпреки това, очевидно от Министерство на енергетиката не са се съобразили с това мнение и се стига до решението на Министерски съвет, с което се дава концесията. Явно нещо в годините е изпуснато “, коментираАнгел Стоев. Той чака протестната подписка на хората да постъпи в администрацията.

Припомням, че трите села се намират в подножието на скалните явления Белинташ, Караджов камък, енеолитния храмов комплекс Лопките и късноантичната и средновековна цитадела Калет.

Недоволните им поданици взеха решение, че ще подхващат ефикасни протестни дейности против решението, което визира директно живота и здравето им. Успоредно с това те ще подадат тъжби по законоустановения ред и към този момент са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат наранени освен хората, само че и местообитанията на редица предпазени типове.

Както Дарик към този момент ви заяви, решението (№ ПВ-37-ПР/2016 г.) на шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив за осъществяване на оценка върху въздействието на околната среда, е и с изтекла давност( до 2021 г.).

В капиталовото предложение на компанията в началото се отбелязва, че кариерата не попада в рамките на Защитените територии по смисъла на Закона. В същото време обаче се отбелязва, че „ Концесионната повърхност е в рамките на предпазени зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 ”: „ Родопи – Средни ” с код BG 0001031 ".

Oт Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестиха пред Дарик, че има ново капиталово желание за рандеман на мрамори от " Запрянови– 03 “ от дата 30.08.2022 година То касае друга концесионна повърхност - „ Вратицата “ (219,207 дка) включва: сектор „ Вратицата юг “ (207448 м2) и съпътстваща повърхност от 11759 м2 за обслужване на добива. Тя е ситуирана в землището на с. Добростан, община Асеновград, област Пловдив. Според новия документ, " в рамките на концесията и наоколо до нея няма оповестени предпазени естествени територии "...

ТЕМАТА НА ДАРИК РАДИО ПЛОВДИВ ЗА КАРИЕРИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТТА ОЧАКВАЙТЕ В ПЕТЪК ОТ 10 ЧАСА
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР