И Българската православна църка, и Македонската православна църква, както и

...
И Българската православна църка, и Македонската православна църква, както и
Коментари Харесай

Акад. Воденичаров: Политиците и църквите в Македония и България с шанс да влязат със светли имена в историята


И Българската православна църка, и Македонската православна черква, както и двете страни имат висока отговорност към своите миряни.

Църковните архиереи са освен пастири, само че и духовни лица с необятен светоглед, които са се отърсили от светските облаги. Ако се стигне до признаването на Македонската православна черква за правоприемник на Охридската архиепископия, която бе обща, това ще бъде от изключителна изгода. Така ще се даде опция въпросите свързани с духовността на всеки един жител на двете страни да бъде по някакъв метод ориентирани към основната цел – да се прескочат насъбраните през годините бариери. Когато всеки един човек остане самичък със себе си и стартира да мисли малко по-възвишено ще разберем дълбочината и потребността от едно такова общуване. То ни приближава до връзките, които би трябвало да има сред жителите на двете страни.

Разбира се, това изисква мъдрост и от двете страни на двете църкви да се стигне до един подобен акт. Не познавам добре разпоредбите на църковната активност, какви стъпки би трябвало да бъдат направени. Да се надяваме, че ще надделее мъдростта и възприятието за отговорност към народите, които имат те.

Политиците са доста натоварени с делата, които всеки ден им струпва животът и това разбунено положение на Европа, в което се намираме сега. Трябва да се откри съответния метод, да се притегли тяхното внимание към шанса, който се е задал. Това е един исторически миг и в случай че се направи една такава стъпка, това ще влезе в историята и хората, които вземат участие в нея, ще влязат със светли имена в историята. Може би би трябвало точно по подобен метод да се подходи към политиците, тяхното внимание да бъде ориентирано, да отделят малко време за решаването на такива въпроси и да подкрепят един подобен развой.

Натрупаните неразбирания сред България и Република Македония са привнесени извън. Те не са зародили сред двете страни и сред жителите на двете страни. Трябва колкото е допустимо по-скоро да преодолеем тези неразбирания, тъй като когато сме дружно, когато работим дружно ще бъдем по-успешни и по-защитени. /БГНЕС

----------------------------------------

Акад. Стефан Воденичаров, шеф на Института по металолеене и някогашен ръководител на Българска академия на науките. Неговият разбор е изработен особено за Агенция БГНЕС и е по отношение на поддръжката, която Македонската православна черква оказа на подписания на 1 август 2017 година Договор за добросъседство и другарство сред България и Република Македония.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР