И Александър Вучич, и Хашим Тачи запазиха своя контрол върху

...
И Александър Вучич, и Хашим Тачи запазиха своя контрол върху
Коментари Харесай

Боби Бобев: Сръбското предложение към Прищина ще очертае червените линии за двете страни



И Александър Вучич , и Хашим Тачи резервираха своя надзор върху процеса след сделката политическият разговор за нормализацията на връзките сред Белград и Прищина да се води да равнище президент. Това разясни в предаването " Събота 150 " някогашният български дипломат в Прищина и Тирана  Боби Бобев , който е лекар по история в Института по балканистика към Българска академия на науките:   
Всъщност какво се схваща под нормализация? В последно време, от година насам, Хашим Тачи – президентът на Косово, непрестанно повтаря като сакрална фраза, че в границите на актуалната година ще се реализира историческо съглашение.

2018 година ми се коства малко преждевременно за край на този разговор, макар оповестеното от Вучич, че напролет Сърбия ще даде своето предложение към Косово, посочи Бобев:

Това няма да бъде формула за окончателното решение на въпроса, а по-скоро ще очертае алените линии от едната и от другата страна,. Аз се надявам, че сред тези две червени линии ще има пространство за взаимни отстъпки. Без взаимни отстъпки нищо като извънредно решение не може да се случи. Дори през вчерашния ден в София президентът Вучич сподели това: не може едните да получат всичко, другите да не получат нищо.

Целта на Сърбия е да усъвършенства, да стабилизира ситуацията на сърбите в Косово, счита Бобев. Според него няма да се стигне до замяна на територии сред Сърбия и Косово.

Албания не може да избяга от патерналистичната си позиция, която има от десетилетия към Косово. Това е забележимият блян да оглави албанския фактор на Балканите, само че това среща опозиция от косовска страна, означи Бобев в коментар на изявлението на албанския министър председател Еди Рама за обща външна и отбранителна политика сред Косово и Албания и избирането на общ президент.

Не мисля, че оттук насетне е допустимо присъединението на Косово както към Сърбия, по този начин и към Албания, заключи Бобев:

Самите сръбски политически водачи схващат, че връщането на Косово в състава на Сърбия е безусловно невероятно. От друга страна никой не би позволил основаването на Велика Албания с влизането на Косово в рамките на балканската страна. И самите косовари като политически фактори не го желаят. Между албанците в Косово и албанците в Албания има съществени разлики, в това число като политически цели. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР