Художественият музей Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис

...
Художественият музей Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис
Коментари Харесай

Спас Спасов открива изложба “Земята” във Варна

Художественият музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, показва галерия живопис на Спас Спасов от 13 април до 13 май.

Откриването е на 13 април от 18:00 часа.

Варненският художник е събрал за тази експозиция свои творби живопис, основани в последните две години и обединени към тематиката за Земята. Творбите в изложбата са нереални асоциативни композиции, изпълнени най-вече с акварел, гваш и моливи.

Приятно съвпадане е, че Денят на Земята - 22 април - е в границите на изложбата и за създателя това е още една опция да означи своята посветеност на концепцията за опазването на нашата планета и нейната хубост.

“Вълнува ме от дълго време тематиката за развиването на нашата планета, за това накъде отива тя. Имам мои си показа за разнообразни места от нея, за всякакви страни, които възпроизвеждам със закодирани претекстове от фолклора. Включил съм в композициите етно детайли от разнообразни континенти и култури, от Африка, Азия, Европа. Музиката за мен също е част от визията ми за Земята, притегля ме скандинавската музика, по тази причина имам и такова заглавие “Северна музика ”. Но я има и магията на Индия, на джунглата, на пустинята. Вглеждам се и в символни предмети като ритоните, и в мистиката на ритуала. Натурата и нейното обживяване ме вълнуват, само че в моите работи я възпроизвеждам, без да обрисувам индивида. Това ми стига. То е и моето обръщение към хората, които ще видят изложбата - един апел за запазване и хубост. ”

Спас Спасов е роден 1959 година в Шумен, от петгодишен живее във Варна. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ” със компетентност “Графика ” през 1987 година Работи в региона на живописта. Има участия в групови изложения в Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, в Художествения музей “Георги Велчев ”, както и две независими изложения във Варна - в Художествения музей “Георги Велчев ” и в изложба “ЮКА ”.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР