Христо Христов, Много бързо по време на доскорошния служебен министър

...
Христо Христов, Много бързо по време на доскорошния служебен министър
Коментари Харесай

„Отровният“ Минеков - тихомълком е направил „Бузлуджа“ национален паметник, а лагера „Белене“ е качил на „трупчета“

Христо Христов,

Много бързо по време на досегашния длъжностен министър на културата Велислав Минеков Министерството на културата е утвърдило тоталитарния дом на незаконната Българската комунистическа партия на Бузлуджа в монумент на културата с национално значение, а по време на целия си престой като длъжностен министър от близо 14 месеца Минеков е показал цялостна бездейност във връзка с същия проблем с най-големия комунистически лагер на Българска комунистическа партия – „ Белене “.
Това разкриват документи, с които desebg.com разполага, изискани и получени от Министерството на културата от проверяващия публицист Христов Христов по Закона за достъп до социална информация.
Сайтът разгласява документите онлайн, с цел да са наясно заинтригуваните жителите в обществото за двойните стандарти, прилагани от властта по време на служебното ръководство на президента Румен Радев във връзка с партийно-тоталитарни паметници и места, свързани с комунистическия гнет и неговите жертви.

Експресна зелена светлина за партийното капище на Бузлуджа

През месец май 2021 година скулпторът Велислав Минеков, който до тогава е считан за дясно насочен, приема предлагането на издигнатия от Българска социалистическа партия за президент Румен Радев да оглави Министерството на културата, макар че преди този момент се кълне, че няма да влиза интензивно в политиката.
По този метод Минеков осребрява присъединяване си в площадните митинги от 2020 година като част от така наречен отровно трио дружно с „ бащата “ на подправените вести в България Арман Бабикян и юрист Николай Хаджигенов, станал прочут като правосъден бранител на някогашния кмет на регион „ Младост “ в София Десислава Иванчева, наказана за корупция.
Само четири месеца по-късно – през септември 2021 година ръководеното от Минеков Министерство на културата по време на първия длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев тихомълком утвърждава тоталитарния дом на Българска комунистическа партия на Бузлуджа като „ недвижима културна полезност от най-ново време с категория „ национално значение “.
Това става със заповед №РД9Д-20 от 13 септември 2021 година, подписана от тогавашния зам.-министър на културата Пламен Славов. Той е прочут още и като депутат от Българска социалистическа партия в 38-то, 40-то и 42-то Народно заседание.
Никой на никое място обществено не се е хвалил с този акт, дал статут на народен монумент на някогашния дом монумент на Българска комунистическа партия на Бузлуджа.
Одобрението става тихомълком и това не е инцидентно, защото предходния месец – август 2020 година по искане на народния представител от ДСБ Мартин Димитров обществено са огласени имената на специалистите, одобрили тоталитарният знак на незаконната Българска комунистическа партия да получи статут на недвижима културна полезност от най-ново време с категория „ национално значение “.
В общественото пространство е пожелан необятен публичен спор, а освен експертен, тъй като дом паметникът на Българска комунистическа партия разделя обществото и са налице разнообразни гледни точки за това какво би трябвало да е отношението на страната към тоталитарните комунистически монументи.

Бивш народен представител от Българска социалистическа партия подписва за дом паметника на компартията на Бузлуджа

Такъв спор обаче не състоява, а на идващия месец зам.-министърът на културата Пламен Славов утвърждава новия статут на комунистическия знак на връх Бузлуджа.
Вероятно министър Минеков се въздържа той да подпише тази заповед, с цел да избегне спор на ползи, защото преди време неговият татко скулпторът Величко Минеков, който е непосредствен до кръга от хора на изкуството към Тодор Живков, е един от създателите, който са директно ангажирани със основаването на интериора на дом паметника на компартията на Бузлуджа.
Заслужилият художник Величко Минеков е създател на един от двата бронзови релефа, инсталирани на стените от двете страни на западното стълбище във фоайето.
Той е създател и на композицията „ Победата “, разположена от дясно на стълбището, символизираща успеха на 9 септември 1944 година
Както е известно по време на ръководството на кабинета Петков (ПП, „ ИТН “, Демократична България и БСП) тогавашният министър на културата Атанас Атанасов (ПП) подари се похвали обществено, че в мандата си е отпуснал обществено средства за реставрацията на тоталитарният дом на партията (388 000 лева.).

А лагерът „ Белене “ може да си чака…

На другия полюс са дейностите на Министерството на културата при Велислав Минеков по проблема с даването на статут на концлагера „ Белене “ на статут на недвижима културна полезност от най-ново време с категория „ национално значение “.
През септември 2020 година в министерството е формирана втора комисия, откакто през месец май същата година тогавашният министър на екологията Емил Димитров – Ревизиро блокира заповед на министъра на културата Боил Банов за оповестяване на „ Белене “ за народен монумент.
Следват искания на редица ведомства, които при първата комисията са подкрепили решението и на процедура от есента досега процедурата за „ Белене “ е изцяло блокирана.
През есента на 2022 година три цивилен организации стачкуваха против институционалната подигравка.
Една от тях – фондация „ Истина и памет “ внесе в Министерството на културата сигнал, а съгласно Административно процесуалния кодекс то е задължено да отговори със мнение в едномесечен период.
Министър Минеков освен не дава отговор, само че се скрива от формалните запитвания на desebg.com по проблема и не пожелава да излезе с позиция.
Върхът на неговото безучастие по случая с „ Белене “ си личи, когато е сезиран по казуса с нужната документи от Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН).
Видно от писмо на шефа на НИНКН арх. Петър Петров до фондация „ Истина и памет “ „ досега комисията не е получила мнение от министъра на културата “. Датата е 30 януари 2023 година Няколко дни по-късно служебният министър Минеков изпада от следващия длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Но не си мислете, че повода е въпросът с „ Белене “.

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР