Хормонът инсулин помага на чревни клетки да се съединят и

...
Хормонът инсулин помага на чревни клетки да се съединят и
Коментари Харесай

Инсулинът може да осигури защита срещу рак

Хормонът инсулин оказва помощ на чревни кафези да се съединят и да не пропущат рискови патогенни бактерии, откриха учени от института "Макс Планк ", представени от сп. Nature Metabolism.

Развитието на ракови заболявания постоянно е придружено от затлъстяване, като провокира постепенно протичаща възпалителна реакция. Тя предизвиква ДНК увреждания в клетките и в следствие в здрави тъкани стартират да порастват злокачествени тумори.

Специалистите по проучване на метаболизма изясниха, че в сходна обстановка инсулинът може да е от изгода.

У хората, които не са с наднормено тегло, външният клетъчен пласт на чревната лигавица е самобитна преграда против проникването на патогенни бактерии. У засегнатите от затлъстяване този механизъм обаче е нарушен.

Инсулинът може да задейства гени, които обезпечават контакти сред клетките, с цел да се заздрави въпросната преграда. Хормонът оказва помощ на кафези в червата да се съединят и да не пропущат бактерии, които могат да провокират инфектиране.

Но при затлъстяване в редица случаи се стига до понижаване на чувствителността на организма към инсулина. Това усилва риска от рак и диабет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР