Хората протестират основателно срещу затваряне на Марица Изток 2, защото

...
Хората протестират основателно срещу затваряне на Марица Изток 2, защото
Коментари Харесай

Марица Изток 2 може да е водещ индустриален център на Югоизточна Европа

Хората стачкуват основателно против затваряне на Марица Изток 2, тъй като никой не им споделя истината и не им предлага вероятност. А в това време " Марица Изток " има голям капацитет, с помощта на земята, на инфраструктурата, на хората, които могат да бъдат въвлечени в нови промишлености. Това може да стане водещият промишлен център на България и на Югоизточна Европа. Но е необходим сериозен ангажимент от страна на държавното управление. Просто някой би трябвало да има смелостта и решителността да го направи. Основните средства ще дойдат не от европейски грантове, а от вложения - 20 или 30 милиарда евро през идващите 10 години. Това сподели Юлиан Попов, консултант на Европейската климатична фондация, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.          

Събитията към новите лица, които бяха глобени по закона „ Магнитски “ не би трябвало да се случват, сподели Попов. „ Преди някой да ни глоби, ние би трябвало да си глобяваме хората, които са за санкциониране. За страдание, това се трансформира в процедура да чакаме или „ Магнитски “, или Европейска комисия да ни съди - някой от вън да ни каже, че не си вършим добре работата “.

" По-голям проблем от обстоятелството на самостоятелните обвинявания е посланието, че българските институции не си правят работата, точно в този бранш – на високата корупция, в политическите зависимости и така нататък “.

Когато приказваме за завладяна страна, нормално става дума за страна, в която всичко се прави съгласно закона. Въпросът е, че или законът не е както би трябвало, или институциите са проникнати с ползи, с хора, които доста мъчно „ се разчепкват “, с цел да се видят каква е обстановката в реалност, добави гостът. „ Но обвиняванията са доста съществени и би трябвало да се вземат ограничения както за съответните обвинявания и наказания, по този начин и да се създадат нужните изводи за работата на институциите, тъй като българинът губи милиарди от сходни преводи и взаимоотношения “.

" Отказът от съветски газ носи някои изгоди. Голямата изгода е спирането на политическите и корупционни въздействия. Заедно с това, българският газов пазар се насочва в по-голяма степен към пазарни взаимоотношения, вместо към тези високополитизирани връзки “, сподели гостът.

По думите му  доста огромен проблем на българската енергетика е, че държавните компании се ръководят непосредствено от политически фигури. И това се счита за обикновено. Министърът на енергетиката ръководи фирмите, не непосредствено, само че има доста огромна интервенция в корпоративното ръководство. Това би трябвало да се прекъсне и даже чисто държавните компании би трябвало да се ръководят като корпорации, които са търговски, без значение дали са държавни, частни или на който и да било.

По мотив визитите и инспекциите на Европейската комисия в Топлоелектрическа централа „ Бобовдол “ и в „ Топлофикация – Перник “ Юлиян Попов сподели, че това са „ софтуерно амортизирани централи “. „ Те не могат да устоят на така наречен стандарти за индустриално замърсяване. Това не са въглеродните излъчвания, а серен диоксид и други тровещи субстанции. За да бъдат те въведени в сходство с тези условия, би трябвало да се влагат стотици милиони. Няма по какъв начин това да стане “.

Те би трябвало да влязат в режим на бързо затихващи функционалности и затваряне, изясни гостът. Той добави, че те могат да бъдат трансформирани в съвременни региони за слънчева възобновима сила. „ Но дали притежателите ще го създадат – не знам. Това би трябвало да стане без обществени средства. Това е изрично! Не бива да се влагат обществени средства там. Това са печеливши бизнеси, които би трябвало да се трансфорат в модерни бизнеси, без да замърсяват околната среда и без да гълтам обществени средства за това “.

За бъдещето на Марица Изток II експертът съобщи, че хората в района стачкуват с съображение против затваряне на централата, „ тъй като първо - никой не им споделя истината и второ - никой не им предлага вероятност “.

    „ В същото време Марица Изток има голям, голям капацитет, с помощта на земята, на инфраструктурата, на хората, които могат да бъдат въвлечени в нови промишлености. Това е една доста, доста добра опция и сигурно може да стане водещият промишлен център на България и на Югоизточна Европа. Но за това би трябвало доста сериозен ангажимент на държавното управление. Най-вече да не пречи и да сътвори условия за създаване, за основаване на интегриран проект за развиване “.

Много е значимо в Народно заседание да бъдат готови за една доста амбициозна стратегия за трансформирането на Марица Изток въз основата на активите, с които разполага - електропреносната мрежа. Потенциалът е безусловно явен, посочи събеседникът. „ Просто някой би трябвало да има смелостта и решителността да го направи. Не се изискват и кой знае какъв брой пари за това, тъй като главните средства ще дойдат от вложения, а не от европейски грантове “.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР