Homo naledi, най-известният и все пак най-мистериозният вид в човешкото

...
Homo naledi, най-известният и все пак най-мистериозният вид в човешкото
Коментари Харесай

Видът Homo naledi може да е по-млад от досегашните предположения

Homo naledi, най-известният и въпреки всичко най-мистериозният тип в човешкото развиване може да се окаже много по-млад в сравнение с се предполагаше до момента, демонстрират нови проучвания.

Еволюционното дърво на хоминидите, реконструирано от открити неотдавна изкопаеми черепи и зъби, демонстрира че Homo naledi са обитавали Земята единствено преди 912 000 години. Това оповестяват учени от университета Саймън Фрейзър в Канада. Данните са предварителни, тъй като учените към момента не престават да изследват костите на хоминидите и утаечните пластове в които са открити останките от тях.

Новите данни за възрастта на откритите кости разказани от учените в Journal of Human Evolution , влизат в несъгласие с досегашното схващане, че Homo naledi принадлежат към най-ранната човешка еволюция.

Учените, които първи са изследвали откритите кости в пещера в Южна Африка, са разкрили някои общи неща с костите на хоминиди датирани от 2.5 до 1.5 милиона години.

Сравнението на черепа на Homo naledi с тези на 10 други хоминиди, направено в Университета на Йоханесбург, заключи преди време, че този тип е обитавал Земята преди към 2 милиона години.

Сегашните проучвания обаче, демонстрират нещо друго. Учените в Канада не са намерили при своето съпоставяне доказателства, че Homo naledi съставлява вид от Homo erectus , както настояват други откриватели. Новите проучвания резервират мястото на Homo naledi в групата на хоминидите, само че към момента не е ясно кой от хоминидните типове – Homo sapiens , Homo floresiensis и ли Australopithecus sediba е непосредствен до тях.

Homo erectus е обитавал Африка преди към 1.8 милиона години. Този тип бързо се популяризира и в западна Азия. Все още обаче се чакат нови проучвания на кости от крайниците и тялото с цел да се дефинират по-точно еволюционните връзки на Homo naledi.

Според учените от канадския университет е евентуално Homo naledi да е на възраст под 1 милион години. Ако това е правилно, то би означавало да се усилят хоминидните типове, които са живели през каменната ера. Разполагащият с по-малък мозък Homo naledi е живял в Африка дружно с хоминиди разполагащи с по-големи мозъци, тъкмо както имащия по-малък мозък H. floresiensis е живял едновременно с разполагащите с по-голям мозък H. sapiens и с H. erectus в югоизточна Азия.

Според учените от Канада, Homo naledi е произвеждал каменни принадлежности преди към 1 милион години, открити в този момент в Южна Африка.

По-младата възраст на Homo naledi е ненадейно изобретение, само че то би трябвало да се удостовери и от геологични проучвания на седиментите в които са открити костите.

Според палеонтолога Бернард Ууд от Университета Джордж Вашингтон, методът на канадците не е прецизен и такава датировка за Homo naledi е неубедителна. Все отново останките на кости от хоминиди в Южна Африка може и да са били на тип живял преди 1 милион години, споделя Ууд.

Двама откриватели на Homo naledi от Университета в Уисконсин, Съединени американски щати упорстват, че този тип е живял пред 1.8 милиона години, само че не отхвърлят опцията находките от южноафриканската пещера да са на 900 000 години и да демонстрират, че той е оживял доста по-дълго в сравнение с се смяташе до момента.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР