Хипотеза аз да не участвам на балотаж не седи на

...
Хипотеза аз да не участвам на балотаж не седи на
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Целта продължава да е успех на първи тур

" Хипотеза аз да не вземам участие на балотаж не седи на дневен ред. Ако има подобен, бихме очаквали поддръжка от софиянци, не от политически щабове. Ние постоянно сме били обърнати към софиянци, а не към щабове. Надявам се да сме били задоволително безапелационни ", изясни претендентът за кмет.

Терзиев сподели, че в стратегиите на останалите претенденти той вижда доста хрумвания, които се припокриват с обещаното в последните осем години, само че не се извършват.

Той изясни и по какъв начин би работил с Общински съвет, в който неговата коалиция няма болшинство. " Ние работим за болшинство, балотаж за Общински съвет няма. Кметът има много висока естрада, от която да приказва за решенията за града. Да покаже какво би трябвало да се направи. Имаме и 61 общински съветници, които би трябвало да работят за ползите на града. И ще работим с всички тях, тъй като задачата са положителни решения за всички софиянци ", сподели Терзиев.

" Едно е да спечелиш избори, друго е да управляваш добре. Има разлика. И ние ще покажем за четири години друго ръководство - транспарантно, дейно, такова, в което гласът на софиянци се чува ", добави той.

От София изтичат по 500 млн. лева на година

Терзиев не пести рецензиите си към сегашните ръководещи, само че сподели, че избира да приказва за решенията на проблемите. " По наши калкулации в София изтичат 500 мл. лева на година в " наши компании ", в " наши хора ". Това е два пъти сумата, нужна за построяването на всички детски градини, от които има потребност София, това са 4000 общински жилища. Това източване се случва през публични поръчки, схеми, дървета, асфалт, всичко, което дефинираме като проблеми на града. От инфраструктура и общински сдружения изтичат най-вече. Затова и първото нещо, което ще създадем, е ревизиране на всички контракти и публични поръчки. И доста бързо ще затегнем контрола. Договорите не могат да се прекратят просто ей по този начин, тъй като прекратяването на контракт е обвързвано с неустойки ", изясни претендентът за кмет.

Терзиев добави, че към този момент не възнамерява основаването на нови общински сдружения. " Има задоволително общински компании, които не се оправят добре, а общината в доста случаи не е най-хубавият собственик. Преди да стартираме да прибавяме нови сдружения, би трябвало да оздравим сегашните. И по-късно да стартираме да считаме от кое място ще дойдат средствата за финансова инвестиция за новите сдружения ", сподели той.

" Топлофикация " се краде на входа, на изхода и по средата

Терзиев удостовери думите на депутата от ПП-ДБ Венко Сабрутев, че в сметките за парното има такса корупция. " Това е несъмнено. И тази такса е забележителна. " Топлофикация " е сдружение с 1.8 милиарда лева отговорности и те се усилват всяка година. Това сдружение се краде на входа, на изхода и по средата. Затова е доста значимо какво ще се случи в Общинския съвет - той има отношение към надзора на всички тези сдружения ", изясни претендентът за кмет.

Терзиев сподели, че е илюзорно да се има вяра, че могат да се създадат 100 км тротоари на година, както дават обещание от ГЕРБ. " За да ги създадем тези тротоари първо би трябвало да свалим колите от тях. Тоест би трябвало да се работи по казуса с паркирането в кварталите. Това е преди тротоарите. Що се отнася до центъра - ще действаме коренно със служебните абонаменти. В момента има към 1000 паркоместа, които могат да бъдат освободени и това ще се случи ", даде обещание Терзиев.

Той добави, че нискоемисионната зона ще влезе в действие от 1 декември. Санкциите, планувани в нея за най-замърсяващите коли, обаче ще бъдат отсрочени с няколко месеца, с цел да се приготвят всички страни. " Трябва да се направи транспортен модел, тъй като вси1ки ограничения не би трябвало да се приказват и вземат решение поотделно. Трябва изцяло решение на този проблем. С решение на парче не става ", сподели претендентът за кмет.

Проблемът не е, че липсват стандарти и правила, а че не се съблюдават

Терзиев очерта и проектите си за изчистване на въздуха в София. " Транспортът е един от проблемите. За различен подобен - горенето на отпадъци - инспекторатът би трябвало да си влезе в ролята. Обикаляш и глобяваш. Общината има задоволително принадлежности, с цел да се оправи. Разбира се, оказвайки и помощ за прекосяване на различни горива за отопление. Също по този начин - унищожаване на калните точки. За предходната година има едвам 23 отстранени такива - това е прекомерно малко. Проблемът не е, че липсват стандарти и правила. Има ги. Проблемът е в това дали ги следват жителите и компаниите. И кой следи за спазването им ", сподели Терзиев.

Той изясни за следващ път, че в София би трябвало да се стартира да се ползва правилото " замърсителят заплаща ". " Няма избор - ние сме приели това решение на Европейски Съюз. За страдание не сме подготвени, тъй като се изискват промени. Но в границите на идващия мандат би трябвало да се случи. Много години сме се бавили и само има едни 9 експериментали кофи в Надежда, " сподели Терзиев.

Терзиев дефинира концепцията за мораториум върху градежите в избрани зони като нереализируема. " Няма по какъв начин да се случи запрещение. Имаш терен, имаш утвърдено капиталово желание - нелегално е да те стопира който и да е. Начинът е различен. Собствениците на тези терени да бъдат обезщетени с други терени, а първите да бъдат непокътнати за детска градина, учебно заведение или парк. Това важи с цялостна мощ за кварталите, където обстановката е сериозна и просто няма място за обществена инфраструктура ", изясни претендентът за кмет.

На финала на тематика Витоша и достъпността до планината за софиянци Терзиев сподели, че без нова лифтова инфраструктура няма по какъв начин софиянци да имат целогодишен достъп по планината, а задачата е такава - Витоша за всички и за всички сезони. " Има два разновидността това да се случи - единият е да се реализира партньорство със притежателите на лифотве, другият - по нападателно пояснение на това кой какво е направил и общината да влага в нов въжен превоз. Това са 50-60 млн. евро. Звучи като много огромна сума, само че общината да вземем за пример има 380 лева несъбрани налози и такси ", сподели той. Базисно решение преди новите лифтове обаче ще е друга регулация за паркирането на Витоша.



 

За да подкрепите Васил Терзиев може да гласувате с бюлетина №85.

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Платена публикация
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР