Хиляди руснаци преминаха в събота покрай отворения ковчег на Михаил

...
Хиляди руснаци преминаха в събота покрай отворения ковчег на Михаил
Коментари Харесай

Хиляди се сбогуваха с Горбачов в Москва - сред тях беше и Виктор Орбан

Хиляди руснаци минаха в събота около отворения ковчег на Михаил Горбачов, последния водач на Съветския съюз. Той умря на 91-годишна възраст на 30 август след дълготрайно боледуване.

Сред гостите на траурната гала в Москва беше и унгарският министър председател Виктор Орбан, който пътува особено до столицата, с цел да отдаде респект на починалия водач. Според изказване на неговия кабинет не се чака среща сред него и съветския президент Путин, който пропусна погребението поради задължения. Неговият предходник и правилен съдружник Дмитрий Медведев обаче беше там.

Заобиколен от почетен часовой, състоящ се от двама членове на елитния Кремълски полк с пушки, тялото на Горбачов лежеше в отворен ковчег, като се виждаха лицето и горната част на тялото му. Дъщеря му Ирина и двете ѝ дъщери седяха наоколо с другари на фамилията.

Руски жители от всички възрасти минаха през залата, поставиха цветя на постамента в подножието на ковчега и поставиха къс и финален взор върху Горбачов на фона на трауна музика, споделя " Ройтерс ".

Prime Minister Viktor Orbán today attended the funeral of Mikhail Gorbachev. He played a decisive role in ending the Cold War without bloodshed, which led to the independence of the countries of Central and Eastern Europe. For that, we are grateful.
— Balázs Orbán (@BalazsOrban_HU)
Горбачов, който е притежател на Нобелова премия за мир, беше заровен в същото гробище като първия президент на Русия Борис Елцин. Той пое властта през 1985 година, въвеждайки смели промени и отваряйки Съюз на съветските социалистически републики към света, само че не съумя да предотврати разпадането на комунистическия блок през 1991 година и доста руснаци го упрекват за годините на разтърсвания, които последваха.

Извън Русия той беше необятно почитан, като генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че е „ трансформирал хода на историята “, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън го назова „ необичаен водач “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР