Хиляди хора се включиха в протести на жени във Варшава

...
Хиляди хора се включиха в протести на жени във Варшава
Коментари Харесай

Полша се вдигна на протест! Искат да забраняват абортите на неизлечимо болни или увредени плодове

Хиляди хора се включиха в митинги на дами във Варшава и в други полски градове, изразяващи тяхното опълчване против ново предложение за стягане на полския закон за абортите, осведомят международните медии.
Във Варшава протестиращите държаха плакати с надписи " Свободен избор " и " Жената е човешко създание " и скандираха в поддръжка на свободата на свободно възпроизвеждане.
Полша има един от най-строгите закони за аборта в Европа, който е разрешен единствено в случай че животът на дамата е в заплаха, бременността е резултат на обезчестяване или плодът е развален.
Опит да се забранят всички аборти през 2016 година разпали всеобщи митинги по цялата страна на дами, облечени в черно, които принудиха държавното управление да изостави проекта.
Предложеното законодателство ще продължи да позволява аборти в случаи, в които животът на майката е в заплаха или бременността е резултат от закононарушение, само че ще забрани абортите на неизлечимо заболели или повредени плодове и на тези със Синдрома на Даун.
Във Варшава протестиращи се събраха пред седалището на авторитетните римокатолически епископи, които приканват за в допълнение стягане на един от най-строгите закони против абортите в Европа. След това потеглиха към Народното събрание, а по-късно се придвижиха към централата на ръководещата дясна партия, където се намира офисът на партийния водач Ярослав Качински.
Протест с присъединяване на стотици хора във Вроцлав включваше знак, който споделя " Няма да раждам мъртво дете. "
Европейският комисар по правата на индивида Нилс Муйжниекс и специалисти на Организация на обединените нации приканват Народното събрание да не приема закона. Предложението беше направено от гражданска организация и в този момент се преглежда в комисиите на Народното събрание.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР