Хиляди граждани на Истанбул излязоха на протест срещу присъдата на

...
Хиляди граждани на Истанбул излязоха на протест срещу присъдата на
Коментари Харесай

Хиляди хора излязоха в подкрепа на кмета на Истанбул

Хиляди жители на Истанбул излязоха на митинг против присъдата на кмета на града Екрем Имамоглу, съобщи Българска национална телевизия. Той е наказан на две години и седем месеца затвор и политическа възбрана поради засегнатост на длъжностни лица.

Съдебното решение провокира мощни рецензии в Турция и зад граница като опит за политическа кавга и посягане против демокрацията. Имамоглу е считан за един от най-силните съперници на президента Ердоган на изборите през юни следващата година.

" Права, правда, правдивост. Ще пристигна ден партията на Ердоган да дава отговор ", скандираха стачкуващи пред кметството на Истанбул.

Турският съд наказа градоначалника за тирада от 2019 година. Тогава Имамоглу завоюва кметското място при наново гласоподаване и назова " простаци " хората, анулирали първия избор, който също беше в негова изгода. Победата на Имамоглу постави завършек на 25-годишната доминация в най-големия турски град на ръководещата партия на справедливостта и развиването и нейните ислямистки прародители.

Кметът е евентуален претендент на шестпартийния опозиционен алианс за поста държавен глава на идните избори следващата година и сондажите му предсказват победа.

" Разбраха, че съдията няма да реши каквото му беше подредено и го отстраниха. Доведоха различен арбитър и взеха решение. " – съобщи Имамоглу.

Вотът през идната година е предизвикателство за ръководещите на фона на обезценяването на националната валута и галопиращата инфлация. Самият Ердоган също е бил кмет на Истанбул, а през 1999 година влиза за малко зад решетките поради стихотворение, което съгласно съда, подтиква към религиозна ненавист.

От пандиза някогашният водач на прокюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ написа в Туитър, че Имамоглу би трябвало да бъде изпратен в пандиза, където е лежал и Ердоган, с цел да е несъмнено, че ще поеме по пътя към президентския пост.

За да влезе в действие присъдата против кмета, както и политическата възбрана, правосъдните решения би трябвало да бъдат доказани от по-горни инстанции. Процедурата може да се проточи и след датата на вота през юни.

" Правосъдието в Турция е в бедствено състояние, употребява се жестоко за политически цели. Много печален ден. " – написа в Туитър докладчикът за страната в Европейския парламент Начо Санчес Амор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР