Хартиените дневници остават в историята. От началото на новата учебна

...
Хартиените дневници остават в историята. От началото на новата учебна
Коментари Харесай

МОН казва сбогом на хартиения дневник. Училищата ще работят само с електронен

Хартиените дневници остават в историята. От началото на новата образователна година всички учебни заведения и детски градини в страната ще употребяват единствено електронни дневници.

Новите прелюдия ще важат и за Центровете за поддръжка на личностното развиване и други просветителни институции.

Промяната идва шест години след формалното ѝ приемане. През 2016 година условието за промяна на хартията с цифров документ е признато, само че до момента то е прилагано единствено отчасти по преценка на шефовете.

За да се премине към цифровизация на дневниците беше належащо завършването на Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) на Министерството на образованието и науката (МОН). Тя към този момент е изцяло подготвена и дава всички нужни условия пред просветителните институции.

Услугата е безвъзмездна и ще спести средства за печатане на хартиени дневници. За миналата образователна година 2021-22 година са изхарчени към 200 хиляди лева за отпечатването на хартиените документи, само че поръчките са намалели два пъти по отношение на образователната 2020-21 година

От тази есен ученическият бележник също може да бъде единствено електронен по решение на учебните управления.

Пред учебните заведения остава и опцията за избор дали да употребяват софтуерни артикули на външни снабдители против възнаграждение, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници, без значение дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват за период от 5 години. Те ще бъдат разпечатвани единствено при нужда.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР