Харис направи по адрес на Израел едни от най-острите досега

...
Харис направи по адрес на Израел едни от най-острите досега
Коментари Харесай

Харис призова за незабавно спиране на огъня в Газа, Нетаняху категорично отказа

Харис направи по адрес на Израел едни от най-острите до момента от страна на върховен представител на американското държавно управление, отбелязва Ройтерс. Призивът на вицепрезидентката тя насочи в тирада на събитие в Селма, щата Алабама, във връзка годишнината от " Кървавата неделя ", когато (7 март 1965 г.) щатски бойци избиват мирни протестиращи против расовата дискриминация.

На собствен ред израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че страната му няма да капитулира пред нереалните претенции на " Хамас ". Според израелски вестник, Израел бойкотира договарянията в Кайро за преустановяване на огъня в Газа, откакто " Хамас " отхвърли настояването му за цялостен лист с имената на заложниците, които към момента са живи.

Харис прикани " Хамас " да одобри съглашение за освобождение на заложниците, което ще постави началото на 6-седмично преустановяване на огъня и ще разреши приток на повече помощи.

" Хората в Газа гладуват. Условията са безчовечен и общата ни човечност ни задължава да действаме ", сподели Харис. " Израелското държавно управление би трябвало да направи повече, с цел да усили доста притока на помощи. Без извинения. "

" Хамас " твърди, че желае преустановяване на огъня. Е, на масата има съглашение. И както казахме, " Хамас " би трябвало да се съгласи с тази договорка ", съобщи Харис. " Нека реализираме преустановяване на огъня. Да съберем още веднъж заложниците със фамилиите им. И да осигурим незабавна помощ на хората в Газа ", прикани вицепрезидентката.

Бенямин Нетаняху от своя страна пък прикани " Хамас " да направи отстъпки преди по-нататъшните договаряния за ново преустановяване на огъня и връщане на заложниците, държани в Газа, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Полагаме огромни старания, с цел да успеем, само че едно нещо ви е ясно - няма да капитулираме пред нереалните претенции на " Хамас ", съобщи десният политик в тирада в Тел Авив в неделя вечерта.

Израел не изпрати преговорен екип на последните договаряния в Кайро. Делегация на " Хамас " обаче дойде в египетската столица.

Наред с други неща, Израел изисква лист на заложниците, които " Хамас " към момента държи, преди да се съгласи да взе участие в договарянията, водени с посредничеството на Съединени американски щати, Египет и Катар. Много източници разказват тези договаряния като намиращи се в задънена улица, отбелязва ДПА.

Нетаняху съобщи, че е прекомерно рано да се каже дали през идващите няколко дни ще има солидна основа за съглашение.

Израел също по този начин желае изясненост за това какъв брой палестински пандизчии " Хамас " да бъдат освободени за всеки освободен пленник. Според последните известия в интернационалните медии в плана за съглашение, който се разисква през последните дни, 40 заложници могат да бъдат разменени за 400 палестинци в израелски затвори.

Израелският министър председател обаче съобщи, че към момента не е получил приемливи отговори на израелските опасения и отхвърли интернационалния напън за подписване на помирение с " Хамас " преди Израел да е постигнал всичките си цели. Със или без съглашение, " ние ще се бием до цялостна победа ", акцентира Нетаняху.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР