Хаосът по летищата в Европа и САЩ, свързан с чакането

...
Хаосът по летищата в Европа и САЩ, свързан с чакането
Коментари Харесай

Хаосът по летищата ще продължи цяло лято

Хаосът по летищата в Европа и Съединени американски щати, обвързван с чакането на дълги опашки по летищата и хиляди прекъснати полети, ще продължи цяло лято и даже до Нова година. Тревожната прогноза пристигна от основния изпълнителен шеф на нискотарифната самолетна компания " Райънеър " (Ryanair) Майкъл О'Лиъри, а също и от немската самолетна компания “Луфтханза”. Най-общо повода за следения безпорядък е, че летищата нямат задоволително чиновници. Голяма част от квалифицирания личен състав е бил скъсен през 2020 с настъпването на пандемията от Covid-19 и през последните 2 години тези експерти са навлезли в нови професиии и в този момент не желаят да се връщат още веднъж към авиацията. Част от служащите, които работят на летищата към този момент стачкуват и желаят по-високи заплати от самолетните компании, поради галопиращата инфлация.

" През цялото лято ще има проблеми, най-много на лондонските летища " Хийтроу " и " Гетуик ". Най-зле ще бъде през уикендите, а през седмицата ще бъде по-добре " , съобщи основният изпълнителен шеф на " Райънеър " пред телевизия " Скай нюз ".

“Lufthansa” не чака нормализиране на полетните интервенции преди идната година. За страдание, през лятото надали ще е допустимо да се реализира краткосрочно усъвършенстване " , съобщи пред немския " Ди Велт " членът на борда на шефовете на " Lufthansa " Детлеф Кайзер , представен от “Дойче Веле”.

" В момента единственото решение е да се понижи броят на полетите. Това обаче не е единствено немски проблем, а се отнася за целия свят ", сподели още той.

През миналия уикенд 25 % от полетите на " Райънеър " са били забавени заради проблеми на службите за надзор на въздушното придвижване, а 15 % - заради компликации в работата на летищата.

Успоредно с това нараства недоволството на върналите се да работят на летищата, защото служащите търсят нарастване на заплатите, с цел да бъдат в крайник с инфлацията. С този проблем към този момент се сблъскват и Ryanair и British Airways.

“Луфтханза” анулира 3 100 полета

Германската “Луфтхавза” разгласи, че анулира общо 3 100 полета, откакто вълна от коронавирусни инфекции докара до дефицит на личен състав, а оттова и до безпорядък при пътуванията в Европа в пиковия интервал на летните ваканции. Водещата немска самолетна компания разгласи в петък, че ще анулира 2200 вътрешни и европейски маршрута през юли и август, в допълнение към други 900 анулирани полети по-рано този месец. Данните демонстрират, че това е към 4% от потенциала на превозвача през този интервал.

Само на летище Берлин водачът на пазара “Easyjet” понижи програмата си за летните месеци с към 1000 полета.

Още на оповестиха, че през лятото ще бъде стеснен броят на полетите и пасажерите заради дефицит на чиновници, осведоми Ройтерс.

Второто по величина летище на английската столица ще ограничи броя на полетите до 825 дневно през юли и до 850 през август. Това решение е взето заради внезапното нарастване на въздушния трафик, дни преди началото на лятото.

Подобно е ситуацията и на летище " Схипхол " в Амстердам. Летищните управляващи там оповестиха, че ще наложат предел на броя на пасажерите, които ще бъдат обслужени през лятото. И те акцентират като причина неналичието на задоволително чиновници.

Това значи, че редица самолетни компании, измежду които и френскo-нидерландският авиопревозвач " Ер Франс-Ка Ел Ем " (Air France-KLM), ще би трябвало да анулират част от полетите си, отбелязва Ройтерс.

Летище " Схипхол " ще приема по към 70 000 пасажери дневно, с по към 13 500 по-малко, в сравнение с самолетните компании са възнамерявали да превозят.

С сходни проблеми се сблъскват и в Съединени американски щати, където също са анулирани хиляди полети.

Уикенд на митингите

Изминалият уикенд бе придружен с митинги. Част от кабинните екипажи на нискотарифния транспортьор " Райънеър " (Ryanair) стачкуваха в събота в Белгия, Испания и Португалия по спор за възнагражденията и изискванията на труд, осведоми Ройтерс.

Синдикатите на кабинния личен състав в Белгия, Испания и Португалия оповестиха тридневна стачка в събота. За Испания се чака екипажите да стачкуват още веднъж на 30 юни и на 1-2 юли.

Служителите настояват, че ирландската компания не съблюдава локалните трудови правила в страните, в които работи, по въпроси като минимално възнаграждение и приканват управлението ѝ да усъвършенства изискванията на труд.

На членовете на кабинните екипажи не се позволява да качат на борда даже бутилка вода, съгласно президента на португалския профсъюз зад стачните дейности в Португалия Рикардо Пенарояс.

" Райънеър " съобщи предходната седмица, че има контрактувани трудови съглашение, обхващащи 90 % от чиновниците му в Европа. Превозвачът увери, че не чака широкообхватни нарушавания на трафика това лято.

Как може да се реши казусът най-малко в Германия?

Поне в Германия към този момент се вижда светлина в тунела за решение на казуса. Германското държавно управление ще разреши на служащи от чужбина да влязат в Германия, с цел да запълнят незабавно работни места по летищата. Това заяви министърът на труда Хубертус Хайл пред немския вестник " Билд ам зонтаг ",. Според информация от източници в държавни кръгове броят на квалифицираните служащи, които ще са нужни в Германия е четирицифрен. Говори се за към 2000 души, които да бъдат наети, в това число от Турция. Те ще работят да вземем за пример в обработката на багаж по летищата.

От летищата са удовлетворени от това решение и в този момент упорстват управляващите допустимо най-бързо да ревизират надеждността на чиновниците, което от Германската асоциация на летищата споделят, че ще се случи в къс период.

Понастоящем всеки пети действен чиновник липсва, изясняват от асоциацията. Недостигът е от към 5500 души, като чиновници липсват във всички звена - от регистрацията до контрола на пасажерите и обслужването на самолетите. Това е и повода страната да прибягва до набиране на личен състав от трети страни в кратковременен проект.

Успоредно с това обаче няма доста време това да се случи обаче. В Северен Рейн-Вестфалия учебната почивка към този момент стартира - с дълги опашки на летищата в Дюселдорф и Кьолн/Бон да вземем за пример. Германският министър на превоза Фолкер Висинг счита, че хаосът по летищата е отговорност на летищните компании. Той съобщи, че федералното държавно управление не носи отговорност за кадровата политика на летищните компании и самолетните компании. Министерството на превоза дава отговор за контрола на въздушното придвижване и за координацията на полетите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР