Ханой, Виетнам. Ако човек се разходи по която и да

...
Ханой, Виетнам. Ако човек се разходи по която и да
Коментари Харесай

Горещо? Ледено? Яйчено? - кафетата на Виетнам

Ханой, Виетнам. Ако човек се разноски по която и да е улица, незабавно се вижда, че хората там са луди по кафето. От съседи, седящи на пластмасови столчета на тротоара, обсъждайки днешната клевета, до сътрудници, които приказват по работа в по-скъпите кафенета, се схваща, че потребността от тази напитка е всеобхватна.

Уж като и другаде по света, само че не напълно.

Има едно непретенциозно кафене, закътано в уличките на града, което предлага едно по-специално кафе. Заведението се споделя " Занг " и специалитетът му е яйченото кафе. Комбинацията звучи необичайно, само че хората считат, че пяната от белтъците, съчетана с дълбокия усет на локалния виетнамски вид, е неповторима.

Сега към този момент на доста места из Ханой се предлага яйченото кафе, само че притежателите на " Занг " настояват, че всичко е почнало от тях. Рецептата е фамилна загадка, която строго се пази. Сервира се топла или студена - по желание на клиента. Студената версия е поднесена в дребна стъклена чаша, употребява се с лъжичка и е по-скоро десерт, в сравнение с напитка. Топлата версия идва в дребен съд с топла вода, с цел да задържи температурата си. Силният усет на кафето на дъното прониква през яйчения пласт от горната страна, който е сладостен, само че не прекомерно.

Традиционно най-популярната напитка измежду виетнамците е леденото виетнамско кафе (cà phê đá). То се подготвя със приблизително едро смляно печено кафе и дребен железен капещ филтър. След като се добави горещата вода, капковият филтър постепенно пуска капки горещо кафе в чаша. После тази подготвена чаша горещо кафе бързо се излива в друга чаша, цялостна с лед. Друг широкоразпространен метод за пиянство на кафе е леденото кафе с мляко (cà phê sữa đá), което е същата напитка обаче направена с няколко лъжици кондензирано мляко.

Хубавият спомен оставен от французите е кафето. Те го вкарват през 19 век, а до 1950 година към този момент в страната действа и преработвателно дружество за произвеждане на разтворимо кафе. Така кафето си пробива път в градовете, където набира известност. В днешно време културата на кафето е неизменима от живота на Виетнам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР