Хамза Юсаф заяви, че подава оставка като лидер на Шотландската

...
Хамза Юсаф заяви, че подава оставка като лидер на Шотландската
Коментари Харесай

Премиерът на Шотландия Хамза Юсаф: Подавам оставка

Хамза Юсаф съобщи, че подава оставка като водач на Шотландската национална партия (ШНП) и от поста на първи министър (премиер) на Шотландия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Това значи, че той ще избегне планувания избор на съмнение против ръководството си.

Юсаф се бореше за политическото си оцеляване, откакто в четвъртък приключи съдружното съглашение за делба на властта сред ШНП и Зелените.

Той трябваше да се изправи пред избор на съмнение, импортиран от шотландските консерватори персонално против него, а шотландските лейбъристи внесоха избор на съмнение против цялото шотландско държавно управление, като и двата вота се очакваше да бъдат гласувани по-късно тази седмица.

" След като прекарах уикенда в размисъл за това кое е най-хубавото за моята партия, за държавното управление и за страната, която управлявам, стигнах до заключението, че възобновяване на връзките ни оттатък политическото разделяне може да стане единствено, когато някой различен бъде отпред ", съобщи Хамза Юсаф, обявявайки оставката си на конференция в " Бют Хаус ", формалната резиденция на шотландския първи министър в Единбург.

" Затова осведомих националния секретар на ШНП за желанието си да се отдръпва от поста водач на партията ", добави той.

Съобщението за оставката на Юсаф идва тъкмо 13 месеца откакто той постави клетва като първи министър на Шотландия.

Който и да бъде определен за негов правоприемник, ще бъде седмият човек, заемащ този пост от основаването на шотландския парламент през 1999 година, както и вторият за малко повече от година, който ще заеме най-високата служба в страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР