Хамас замразя преговорите за второ споразумение за освобождаването на още

...
Хамас замразя преговорите за второ споразумение за освобождаването на още
Коментари Харесай

Хамас замразява преговорите за освобождаване на заложници след убийството на ал-Арури

" Хамас " замразя договарянията за второ съглашение за освобождението на още заложници, които държи Газа, откакто Салех ал-Арури при офанзивата в Бейрут. Това оповестяват няколко медии от района, като цитират осведомителния канал " Ал Арабия ".

Ръководителят на " Хамас " Исмаил Хания дефинира убийството като " терористичен акт ", нарушаване на суверенитета на Ливан и разширение на враждебността против палестинците. Израел не удостовери директно, че стои зад удара с дрон в Бейрут, при който бе погубен Салех ал-Арури, само че формален представител изясни, че, " който и да го е направил, това не е офанзива против ливанската страна и даже против терористичната организация " Хизбула ".

От своя страна радикалната ливанска организация " Хизбула " заплаши, че убийството на заместник-ръководителя на " Хамас " " няма да остане без отговор и наказване ". Освен ал-Арури и двама командири на военното крило бяха премахнати при въздушния удар в Бейрут.

Преди убийството Израел се надяваше, че " Хамас " е смекчила леко позицията си и че може да се стигне до съглашение за освобождение на някои от 129-те пленници, държани в Газа.

Сега обаче главните договаряния, които ще се водят, евентуално ще са съсредоточени върху отбягване на възможна ескалация сред Израел и Ливан, написа израелският вестник Haaretz, базирайки се на арабски дипломатически източници. Те показват, че сега към този момент не е допустимо да се договаря за друго съглашение с " Хамас ".

Във вторник министър председателят Бенямин Нетаняху се срещна с представители на фамилиите на заложниците. В изказване след срещата той съобщи, че напъните за реализиране на съглашение не престават.

" Имаше ултиматум от страна на Хамас; в този момент той е омекотен. Тези контакти се организират и в този момент ", сподели Нетаняху.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон прикани Израел да заобикаля ескалация, " изключително в Ливан ", след удара в Бейрут.

Агенция " Франс прес " оповестява, че Макрон е разговарял по телефона с израелския министър председател и член на военния кабинет.

" От значително значение е да се избегне всякаква ескалация, изключително в Ливан, и Франция ще продължи да предава тези послания на всички участници, директно или непряко ангажирани в региона ", се споделя в известие на президентството.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР