Група археолози от Съединените щати, Нова Зеландия и Чили откриха,

...
Група археолози от Съединените щати, Нова Зеландия и Чили откриха,
Коментари Харесай

Учени разбулиха тайната на статуите-колоси на Великденските острови


Група археолози от Съединените щати, Нова Зеландия и Чили откриха, че античните полинезийци са конфигурирали каменните колоси на Великденските острови, тъй като са вярвали, че те оказват помощ за запазването на плодородието на земята. Прессъобщение за откритието е оповестено на уеб страницата за просвета Phys.org, заяви РИА Новости.

Експертите изследвали две монолитни скулптури, сложени покрай вулкана Рано Рараку в източната част на остров Моаи. Според водещия проучването Джоана Ван Тилбург, откривателите разкрили научни доказателства, че задачата на издигането на идолите е да се усили продуктивността на почвата на острова.

Химически разбор на почвата наоколо до Рано Рараку разкри висока централизация на детайли като фосфор и калций, които са значими за висок рандеман и богата годишна продукция. Това от своя страна разреши на учените да заключат, че подножието на вулкана е служело като източник за локалните поданици освен на камък, само че и на торове за плодородната земя. Проучването сподели, че в антични времена в тази област фактически са отглеждани редица култури.

„ Нашите разкопки разшириха разбирането ни за тази локална цивилизация: това, което в началото наподобява явно, в никакъв случай не е тъкмо това, което наподобява “, заключи Ван Тилбург.

Великденският остров е едно от най-мистериозните места на Земята, където преди към две хилядолетия е съществувала причудливата цивилизация на полинезийците Рапануи, оставила след себе си многочислените великански идоли.

Тази цивилизация в действителност изчезва преди европейците да дойдат там. Причините за това са две – изчерпването на ресурсите вследствие на хищното заличаване на гори и животни от полинезийците и войните сред другите племена.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР