Григор Димитров е едно от най-утвърдените имена в световния тенис

...
Григор Димитров е едно от най-утвърдените имена в световния тенис
Коментари Харесай

Резултати в сянка: Кои двама българи освен Григор са побеждавали Джокович и Федерер?

Григор Димитров е едно от най-утвърдените имена в международния тенис хайлайф през последното повече от десетилетие. Всъщност българинът е завършвал всеки един от поледните девет сезона в топ 30 на международната класация, с което още могат да се похвалият само Рафаел Надал и Новак Джокович. Първата ни ракета е реализирал победи и над двете към този момент упоменати митове, а също по този начин е надигравал и другото най-голямо име в спорта, а точно Роджър Федерер.

Надали доста от вас обаче знаят, че има още двама български тенисисти, които са побеждавали Джокович и Федерер в формален дуел, а през днешния ден ще ви разкажем малко повече точно за тези любопитни случаи в историята на родния тенис.
Тодор Енев против Новак Джокович
Въпросната среща сред Енев и Джокович се организира през 2003-та година на Фючърса в Белград, когато Ноле е единствено на 16 години, само че тъкмо е спечелил първата си професионална купа при мъжете и упованията към него са скочили до небето. Настоящият номер едно е станал нееднократен първенец на страната си във всички възрастови групи и също така към този момент има записан полуфинал на юношеския Аустрелиън Оупън, което e задоволително на великия Ники Пилич да заключи, че момичето към този момент е готово да се състезава при професионалнистите.



Тогавашният ментор на Джокович е бил изцяло прав и сърбинът дебютира в Големия шлем единствено година и половина по-късно, само че до тогава би трябвало да претърпи някои тежки провали, а това от българина изрично попада измежду тях. Енев надвива над младежа с крайното 6:3 6:1, като не позволява нито един пробив хода на дуела и припомня ясно за какво допреди няколко години е бил номер две в света при юношите и всички са му предричали блестящо бъдеще.

За страдание, то нашият съотечественик в никакъв случай не доближава по-напред от 252-ра позиция в класацията, само че въпреки всичко е вторият най-успешен наш играч в конкуренцията за Купа " Дейвис " и печели 10 трофеи в сериите " Фючърс " на сингъл, което го трансформира в едно от огромните имена на българския мъжки тенис.
Орлин Станойчев против Роджър Федерер
Станойчев е първият български тенисист, който влиза в топ 100 на света, като е играл на всички шампионати от Големия шлем и даже е прекосявал първия кръг на Ролан Гарос. Безспорно точно някогашния номер 95 е най-именитият ни състезал до появяването на Григор Димитров, а неговата най-голяма победа идва против Алберт Коста на ATP шампионата в Майорка, след което испанецът се трансформира в първенец на Откритото състезание на Франция.

Бившата ни първа ракета обаче има и още един доста влиятелен успех, който идва против надалеч по-именит конкурент. Става въпрос за Роджър Федерер, който Станойчев побеждава на Чаланджъра в Женева през 1998-а година.

Наглед не наподобява толкоз впечатляващо да победиш 17-годишно момче, единствено че Маестрото към този миг оглавява международното нареждане при юношите и единствено седмица по-късно доближава полуфиналите на ATP конкуренцията в Тулуза, тъй че несъмнено би трябвало да отдадем дължимото на нашия съотечественик, чиято игра в оня ден е недостижима за една от бъдещите митове на спорта и Станойчев справедливо надвива с крайното 6:4 7:6.



 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР