Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писмо до първия дипломат

...
Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писмо до първия дипломат
Коментари Харесай

Напрежението расте: Гърция иска от ЕС да забрани вноса на ри...

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писмо до първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел с молба да предприеме дейности против противозаконните риболовни действия на Турция в гръцки води.

 

На 5 януари патрулен транспортен съд на гръцката брегова защита е идентифицирала три турски риболовни кораба, които ловят риба в гръцки териториални води, югоизточно от остров Фармакониси, близо до крайбрежния турски град Дидим.

 

Според Атина това е нормална процедура, която цели да провокира случай сред двете страни.

 

„ Тази повтаряща се турска процедура основава рискова среда за сигурност и усилва опцията за „ акцидент “, която може да бъде употребена от Анкара за ескалиране на напрежението сред Гърция и Турция “, написа Дендиас в писмото си до Европейски Съюз.

 

Гръцките медии оповестиха, че Дендиас е изискал от Борел да задейства регламента, обвързван с „ Незаконен, недеклариран и нерегулиран (ННН) лов на риба “, съгласно който „ в случай че трета страна не се съобрази, тя се етикетира като „ несътрудничеща “ и рибните артикули могат да бъдат неразрешени за пазара на Европейски Съюз “.

 

Подобна реакция „ ще изпрати обръщение към Анкара и ще показва на процедура солидарността на Европейски Съюз към страна-членка, която съвсем всекидневно е изправена пред сходни закани “, отбелязва Дендиас, представен от организация EURACTIV.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР