Гръцкият президент Прокопис Павлопулос прие искането да свика предсрочни парламентарни

...
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос прие искането да свика предсрочни парламентарни
Коментари Харесай

Гръцкият президент прие искането на Ципрас за предсрочни избори

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос одобри настояването да свика предварителни парламентарни избори, което бе показано пред него от премиера на страната Алексис Ципрас, съобщи АНА-МПА.

Павлопулос утвърди настояването, базирайки се на член 41, параграф 2 от гръцката конституция.

Ципрас изиска от президента да разпусне Народното събрание и да свика предварителни избори, с цел да бъде избегнат нескончаем интервал на политическа неустойчивост в Гърция, който ще навреди на икономическото й възобновяване, заяви Ройтерс. Двамата се срещнаха през днешния ден в президентската резиденция.

"След евроизборите има чувство, че Гърция се намира в нескончаем кампаниен интервал от близо четири месеца, за който съм задължен да виждам, че основава вероятни рискове за гръцката стопанска система. Като се има поради, че сега сме навлезли в един цикъл на нормалност, това при никакви условия не трябва да бъде прекъсвано, защото би било знак, че жертвите и напъните на гръцкия народ са застрашени ", съобщи Ципрас, мотивирайки настояването си за предварителни избори.

Министър-председателят реши да изтегли парламентарните избори по-рано, откакто партията му СИРИЗА понесе тежко проваляне на вота за Европейски парламент предишния месец. Основната опозиционна мощ в Гърция - консервативната Нова народна власт, завоюва изборите с преднина от 9,5 процентни пункта.

По-рано държавното управление заяви, че желае предварителните избори да бъдат планувани за 7 юли.

Проучванията сочат, че Нова народна власт евентуално ще завоюва и тези избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Финансовите пазари приветстваха вероятността за вота, като гръцките скъпи бумаги доближиха 13-месечен най-много през днешния ден, покачвайки се с 3,3 %.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР