Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ в Атина по време

...
Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ в Атина по време
Коментари Харесай

Сълзотворен газ срещу протестиращи младежи в Гърция

Гръцката полиция е употребила сълзотворен газ в Атина по време на протестно шествие на младежи , с което те са отбелязали деветата годишнина от убийството на младеж от полицията , случай, който провокира най-тежките вълнения в Гърция от десетилетия, оповестява " Ройтерс ".

Няколкостотин студенти, измежду които десетки облечени в черно младежи, са шествали по централните улици на Атина, скандирайки " Съпротива ! ", развявайки червени и черни флагове в памет на 15-годишния Александрос Григоропулос, който беше убит през 2008 година

Гърция има сериозна история на улично принуждение. Преди шествието младежи с качулки са били видени да разрушават павета, с цел да ги употребяват като оръжие против полицията , както и улични колове, с цел да чупят витрини и прозорци .

Някои от протестиращите са запалили кофи за отпадък и са хвърляли камъни по полицията край постройката на Народното събрание по време на шествието. Полицията е употребила сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне и отделила с кордон Народното събрание и хотелите в централната част на Атина.

Повече от 2000 служители на реда са били ситуирани поради митингите, един ден преди визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция.

Друго шествие е планувано за довечера.

Вечерта на 6 декември 2008 година, часове откакто Григоропулос беше убит, хиляди излязоха по улиците на Атина, палейки коли и разбивайки витрини на магазини.

Размириците, в допълнение подхранвани от гнева поради безработицата и икономическите компликации в навечерието на гръцката дългова рецесия, трансфораха Атина в полесражение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР