Гранд каньон се намира в северозападната част на щата Аризона.

...
Гранд каньон се намира в северозападната част на щата Аризона.
Коментари Харесай

Гранд Каньон в цялата си прелест

Гранд каньон се намира в северозападната част на щата Аризона. Това е най-дългият каньон в света. Посещаван е всяка година от 5 милиона туристи от целия свят.

Дълъг е към 450 км, необятен е към 29 км, а дълбочината му е почти 1800 м. В продължение на към 6 милиона години река Колорадо всеки ден е отнасяла с водите си близо 500 000  тона пясък и камъни, като по този метод се счита, че се е образувало това необикновено знамение на природата. Учените геолози към момента го учат с неотслабващ интерес. Скалите разкриват четири геоложки столетия. От позиция а архитектурата е също доста любопитно място, тъй като сходна антична земя може да крие в себе си  истински съкровища.

В каньона се следят обилни температурни разлики. Това се дължи на разликите в надморската височина при другите елементи на Гранд Каньон. Във вътршността на каньона се регистрират температури от 40 градуса по Целзий през лятото, до момента в който на Северния борд през зимата постоянно има сняг.

В предишното неповторима туристическа атракция е било предлагането на въздушен оглед на мястото - самолети са обикаляли над Гранд Каньон, с цел да могат пасажерите да оценят хубостта и мащаба на платото. Гледката, несъмнено, е впечатляваща, само че сходни дейности са били рискови заради обстоятелството, че самолетите могат да се сблъскат, до момента в който се плъзгат по скалите. Именно подобен драматичен случай се случва през 1956 година, вследствие на който умират 128 души. След тази преживелица държавното управление на страната не разрешава образните полети на цивилен самолети.

Трийсет години по-късно се сблъскват аероплан и хеликоптер и умират 25 души. Така и не се открива аргументите за конфликта.

През 2013 година в Гранд Каньон се разиграва нещо извънредно рисковано, което става международно притежание и справедливо попада в Книгата на върховете на Гинес. Известният ходещ по въжета Николас Валенда (американски акробат, въздушен актьор, храбрец, актьор и създател. Той е прочут със своите осъществявания на въже без защитна мрежа) прекосява пропастта сред скалите на каньона без защитен колан. Това събитие става шесто в листата с най-необикновените му достижения и печели международно самопризнание.

Заради своята изключителност Големият каньон е прибавен към листата на ЮНЕСКО през 1979 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР