Грамотността в работата с данните помага на организациите да постигнат

...
Коментари Харесай

Грамотността за работа с данни става все по-важна


Грамотността в работата с данните оказва помощ на организациите да реализират по-добри бизнес резултати, става значима за всички чиновници (снимка: CC0 Public Domain)

Лидерите на компании, които желаят да завоюват конкурентно преимущество на база разбор на наличните данни, би трябвало да дадат приоритет на “грамотността в работата с данни ” за чиновниците си – във всички равнища в организацията. Това ще помогне работещите да схващат по-добре процесите, трендовете и събитията, с цел да работят по-ефективно и да рационализират работата си.

Какво е просветеност в работата с данни?

Грамотността в работата с данни се отнася до способността да се чете, схваща, комуникира, проучва и извлича информация от данните, като се слага в подобаващ подтекст. Forbes дефинира грамотността в работата с данни като “използване на данни дейно и на всички места за постигането на бизнес-резултати “. Грамотността в работата с данни постоянно се свързва с науката за данните, която употребява аналитични способи за добиване на заключения и трендове от наличните данни.

Този тип просветеност нормално се счита за самостоятелно умеене, само че също по този начин е и организационно умеене. Нейното съществуване измежду колкото се може повече чиновници оказва помощ на организациите да реализират по-добри бизнес-резултати, защото компаниите извличат повече стойност от своите данни.

Защо грамотността в работата с данни е значима

Уменията да се борави с данни се изискват освен от екипа за разбори или ИТ. Всички отдели и всички функции в дадена организация могат да се възползват от грамотността за работа с данни. Това разрешава на чиновниците да задават верните въпроси, да събират верните данни и да свързват верните набори от данни, с цел да извлекат смислени и използвани бизнес заключения.
още по темата
Според скорошно изследване на Qlik измежду 6000 чиновници, измежду които и 1200 ръководители, 85% от бизнес-лидерите считат, че грамотността за работа с данни ще бъде от решаващо значение за триумфа на бизнеса им в бъдеще. Проучването акцентира още, че болшинството от бизнес-лидерите чакат техните екипи да вземат решение въз основа на наличните данни.

Грамотността в работата с данните е директно обвързвана с потребителското и потребителско преживяване. Тя оказва помощ за по-бързо взимане на решения, за усъвършенствана продуктивност и сериозно мислене в организацията. Служителите могат да създадат своите оперативни процеси по-ефективни, да усилят резултатността при продажбите и да създадат други усъвършенствания в служебните си отговорности и отговорности. Резултатите доближават до клиентите, които се възползват от артикули с по-високо качество.

Боравене с данните

За ефикасното боравене с данните е нужно да се сътвори екосистема за данни – набор от средства за предпазване и разбор на данните, в това число облачни масиви, програмен продукт, средства за обработка. Нужно е да има и политика за работа с данните, която всички чиновници би трябвало да схващат и да съблюдават. Това включва правила за достъп, изключително до чувствителни данни, както и средства за отбрана.

Боравенето с данните включва и конвертиране на необработени данни в по-структуриран и приложим формат. Създаването на визуализации като да вземем за пример диаграми или графики разрешава на експертите да разузнават, да виждат и схващат трендове, да ги проучват, да споделят по-ефективно. Визуализацията може да включва инфографики, таблици, видеоклипове, диаграми и карти.

Важни умения

Най-важните умения за грамотността в работата с данни включват познаване на разликата сред другите видове количествени и качествени данни. Да можеш да определиш източника на данни също е значима част за всеки чиновник. Познаването на типа на данните и способността да се оцени тяхното качество оказва помощ да се сведат до най-малко неверните данни и изкривяванията – а това усилва оптимално разбирането на данните.

При по-напреднало равнище на просветеност хората стартират да разпознават нюансите и рестриктивните мерки в наличните данни. Например, един въпрос в анкета, дефиниран по разнообразни способи, ще докара до извънредно разнообразни отговори – а това ще особеното качество на данните от изследването. По същия метод визуализациите на данни могат да бъдат информативни или подвеждащи. Грамотността в региона на данните оказва помощ на експертите да сведат до най-малко неправилното пояснение на образни данни, защото грамотните лица могат да разпознават трендове, пропуски, отклонения и модели в данните.

Независимо дали цялостното схващане за данните е по-базово или по-напреднало, за чиновниците е най-важно да схващат концепциите, които са подобаващи за техните самостоятелни функции. Например всеки, който работи в региона на цифровия маркетинг, би следвало да схваща добре термини за маркетингови данни като уеб-трафик, проявления на страници, неповторими гости и импресии.

Перспектива

За да бъдат организациите в действителност ръководени от данни, освен техническите специалисти би трябвало да бъдат грамотни в работата с данни – всеки на работното място следва да развие умения за боравене с данни, с цел да поддържа бизнеса конкурентоспособен. Експертите по бизнес разбори и експертите по данни могат и би трябвало да да образоват своите сътрудници в боравенето с данни. Това обаче би трябвало да бъде ангажимент на равнище организация, който да обгръща всички чиновници.

Бизнесът може би няма да види незабавно цената от даването на образование за просветеност в работата с данни на всичките си чиновници. Но дълготрайните изгоди са ясни: грамотните хора задават уместни въпроси, виждат значими трендове, проучват и търсят и вземат решения интелигентно. Така те се оправят по-ефективно с всяка задача и всеки проблем, който би трябвало да решат.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР