Граждани от инициативата За обществен релсов транспорт настояват за запазване

...
Граждани от инициативата За обществен релсов транспорт настояват за запазване
Коментари Харесай

Граждани настояват за запазване и на паветата по бул. "Прага"

Граждани от самодейността За публичен релсов превоз " упорстват за опазване на павираната настилка по бул. " Прага " в столицата, който сега също е в ремонт. Те ще изпратят сигнали до Министерство на културата, прокуратурата и РДНСК, защото съгласно тях с проекта за премахването им Столична община нарушава Закона за културното завещание.

Покрай дебатите за ремонта на бул. " Дондуков " стана известно, че от предходната година паветата в централната градска част София са декларирани като монумент на културата с предварителна категория " локално значение ". Според самодейността булевардът е посочен поименно в заповедта на министъра на културата.

" За нас е извънредно необичайно след решението за опазване на паважа по бул. " Дондуков ", той да бъде отстранен на друго емблематично място в София – бул. " Прага ", разяснява Веселин Кирев от Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз.

Гражданите питат и какво ще се случи с скъпите гранитни бордюри,
по скъпи от бетоновите, ще има ли реорганизация на подземната инфраструктура, ще се построява ли велоалея. Те се безпокоят, че след вероятно асфалтиране, доста от кестените ще изсъхнат, както това се е случило към този момент от едната страна на бул. " Георги Софийски ".

Според тях че ремонтът би трябвало да бъде изпълнен с павета с по-малки размери (8-10 см.) и на арки, каквито са в частта до бул. " Пенчо Славейков ", подобаващи за по-натоварени булеварди. Според самодейността шумовата карта на София потвърждава, че паветата не са съществена причина за шумовото замърсяване. На 5 юли, сряда от 19 ч. те провеждат митинг на Петте кьошета с гледище за отговори по поставените въпроси.

Други цивилен обединявания - като " Спаси София " са срещу запазването на паважа по огромните пътни артерии. Те приветстват ремонта, само че упорстват за създаване на бусленти и обезопасяване на автомобилния трафик.


© Обществен релсов превоз

Двата типа настилки по " Прага ". Според самодейността десните са предопределени повече за пешеходни пространства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР