Градът, в който най-дълго време са превишавани нормите за фини

...
Градът, в който най-дълго време са превишавани нормите за фини
Коментари Харесай

AirBG: Мръсният въздух в България скъсява живота повече от пушенето

Градът, в който най-дълго време са превишавани нормите за фини прахови частици (ФПЧ) през миналия отоплителен сезон, е Видин. Заради всеобщото отопляване с твърдо гориво 91 дни или 42% от сезона жителите на града са дишали нечист въздух. Втори е Русе със 73 дни, трети е Пловдив – с 65, следва София – с 41. Данните бяха изнесени на годишната конференция на гражданското съдружие AirBG. Неговият началник Стефан Димитров разгласи, че към този момент разполагат с 900 станции за премерване замърсеността на въздуха в цялата страна.

" Въздушното замърсяване като фактор за заболеваемост към момента не участва в образованието на лекарите ", сподели пулмологът доктор Александър Симидчиев, ръководител на съдружие " Въздух за здраве ". Затова и няма съответно отношение на медиците към този зложелател на здравето, изясни лекарят.

С 1.8 години се съкратява приблизително живота от мръсния въздух, до момента в който от пушенето – с 1.6 години, сподели той. България е с най-висока смъртност в Европейски Съюз, като отчет на Световната здравна организация от март разгласи, че 41 души всеки ден умират от преждевременна гибел (тоест, по-рано от междинната дълготрайност на живота за страната). По данни на българското Министерство на здравеопазването от юни 2018 година броят им е 49 души на ден.

" При 29% от общия брой умряли от рак на белите дробове повода е мръсният въздух. При смъртните случаи от исхемична болест на сърцето този % е 25%, а при инсултите – 24%, заяви доктор Симидчиев.

Данните за въздуха, които получава от своите станции сдружението AirBG, се припокриват в 75% с тези на Министерството на околна среда, са пресметнали от Института по метеорология и хидрология. " Нашите калкулации демонстрират, че припокриването с формалните станции е 95% ", съобщи Стефан Димитров.

Като иден проблем за София бе посочен плануваният градеж на инсинератор за изгаряне на боклуци до Топлоелектрическа централа София, зад Централна гара. " При изгарянето на приблизително 600 т боклуци на ден там, столицата ще получава по 256 т азотни окиси годишно. Такова количество нездравословни излъчвания се отделя, когато 1 милион дизелови коли карат 1000 км ", даде образец Димитров.

Активисти образуваха " Група за чист въздух ", с цел да заведат групов иск на жители и организации за чист въздух против бездействието на Столична община по казуса, бе оповестено на конференцията на AirBG. Първото съвещание по делото е на 20 май.

Димитров сподели, че нараства броят доброволци, искащи да се включат в структурите на сдружението в цялата страна. " Повишават се и опциите на жителите да се осведомяват за действителното положение на въздуха, който дишат ", сподели Димитров и предложи на интересуващите се да влизат в уеб страницата на сдружението. Там ще получат информация къде могат да купят евтини елементи и сами да си сглобят измервателна станция на въздуха. " Предстои да разработим чат бот, в който всеки ще може от телефона си да се осведоми какво е качеството на въздуха, където се намира ", разгласи ръководителят на AirBG.

Сдружението следва плана на жители от Щутгарт, които преди три години взеха решение сами да мерят качеството на въздуха заради нежеланието на локалните управляващи да се заемат с казуса. Вече в 75 страни следват немската самодейност, наречена " Luftdaten.info.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР