Градът е родното място на модния гигант Inditex, който сега

...
Градът е родното място на модния гигант Inditex, който сега
Коментари Харесай

Мода по галисийски

Градът е родното място на стилния колос Inditex, който в този момент е най-големият шеф в района. Редица млади бизнесмени и някогашни чиновници на компанията основават лични марки за облекла и аксесоари и отварят дребни магазини в центъра на Ла Коруня. Преди пет години локалният държавен университет прави първата бакалавърска стратегия по фешън мениджмънт.
Мадрид не е Испания. И Барселона не е. Но каталунската столица е добра насочна точка към стилния извор на страната - Ла Коруня. На брега на Атлантическия океан, градът е определен за център на Галисийския район и съставлява композиция от испанска темпераментност и португалска лекост.
Впечатление прави характерният дизайн на постройките с високи остъклени балкони, наречени galerías Автор: Сирма Пенкова Градът е родното място на стилния колос Inditex, който в този момент е най-големият шеф в района. Редица млади бизнесмени и някогашни чиновници на компанията основават лични марки за облекла и аксесоари и отварят дребни магазини в центъра на Ла Коруня. Преди пет години локалният държавен университет прави първата бакалавърска стратегия по фешън мениджмънт.
Мадрид не е Испания. И Барселона не е. Но каталунската столица е добра насочна точка към стилния извор на страната - Ла Коруня. На брега на Атлантическия океан, градът е определен за център на Галисийския район и съставлява композиция от испанска темпераментност и португалска лекост.
Впечатление прави характерният дизайн на постройките с високи остъклени балкони, наречени galerías Автор: Сирма Пенкова
Туристическото любознание рядко стига до Ла Коруня, който крие в себе си повече от просто няколко забележителности. Градът е родното място на стилната империя Inditex с голям брой марки, измежду които Zara и Massimo Dutti, чиято централа към момента се намира на няколко километра от Ла Коруня. Бизнесът, основан от Амансио Ортега и ръководен в този момент от щерка му Марта Ортега Перес, не просто е един от главните мотори на стопанската система на града, само че спомага за оформянето му като фешън център на района.
Автор: Сирма Пенкова
Изморени от бързата мода, през годините редица някогашни чиновници на компанията основават лични марки за облекла и аксесоари и отварят дребни местни магазини, които трансформират центъра на Ла Коруня в огромна витрина на стилните трендове. Новосъздадената фондация на Марта Ортега Перес Fundacion MOP пък си слага за цел да направи стилната снимка налична за необятната аудитория и за втора поредна година провежда огромна галерия, този път на американския фотограф Стивън Майзъл.
Реклама На края на Испания
Почти двучасовият полет от Барселона към северозападна Ла Коруня, който локалните назовават А Коруня или просто Коруня, остава усещане, че пътуваш сред градове от разнообразни страни. Това е, от една страна, поради внезапния контрастност в климата - от слънчеви бани към брулещ океански вятър, а от друга, и поради разликата в езика.

Галисийският е композиция от испански и португалски и се учи наред с испанския като главен език в учебните заведения от района. Тъй като туристи рядко стигат до града, локалните не приказват британски.
Автор: Сирма Пенкова
Около 15 минути лишава пътят от дребното летище до центъра и пристанището, където даже в най-активните часове от деня атмосферата остава спокойна. Впечатление прави характерният дизайн на постройките с високи остъклени балкони, наречени galerías, в основата на които се обитават сходни на парижките кафенета.

В дребните улички, част от пешеходната зона на града, може да се открият остарели заведения, в които като че ли времето е спряло някъде в края на 90-те години и сервират типични за района тапаси. Сред тях са миди в оцет, октопод по галисийски с картофи, тортийя, която разделя локалните на два лагера - тези, които я избират с лук и тези, които си я поръчват без, и несъмнено, сирена с самун. Всички те, подхождащи си с испански червени и бели виновност.
Реклама Улична мода
В оплетените дребни пешеходни улици се намират и десетките магазини на локални дизайнери. Витрините им са изчистени, а сбирките дребни. Ла Коруня е градът на безконечната пролет, температурите не падат под нулата и не надминават 25 градуса. С това са съобразени и сбирките на дизайнерите, които залагат на ярки цветове, само че семпли модели.
Автор: Сирма Пенкова
Основната горделивост на притежателите е, че облеклата и аксесоарите им са създадени в Галисия, доста от тях ръчно и с грижа към природата. Устойчивата мода е водеща за локалните дизайнери. " Това е галисийският метод да правиш мода ", споделя ни доктор Мануел Ескуридо-Калво, учител по фешън мениджмънт в Университета в Ла Коруня.

" Повечето компании са фамилни, учредени за да вършат първокласни марки с мисъл за околната среда ", прецизира той. Някои дизайнери обаче отварят лични магазини като продължение на работата си в колоса Inditex. Водени от любовта си към модата, само че изморени от бързото произвеждане и корпоративната работа, те оформят новия образ на града с фокус върху устойчивата мода. Такъв да вземем за пример е марката Maazi на Мариан Фернандес Ориве, работила 25 години в Inditex, а в този момент собственичка на дребен магазин за дамска мода на ул. Teresa Herrera в Ла Коруня.
Основната горделивост на локалните дизайнери е, че облекла и аксесоарите им са създадени в Галисия, доста от тях ръчно и с грижа към природата. Автор: Сирма Пенкова
Страстта към модата на галисийците не е единствено бизнес. Тя е част от всекидневието им, а уличната мода потвърждава, че стилът не се учи и е въпрос на нюх и хармония. По обяд кафетата и заведенията за хранене се пълнят главно с локални, които не бързат за на никое място. Мъжете постоянно носят шапки, евентуално поради океанския вятър, а дамите са облечени с флорални претекстове, като че ли на инат на студеното време през март.
По обяд кафетата и заведенията за хранене се пълнят главно с локални, които не бързат за на никое място. Автор: Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР